Een echte kapitein

28 Mei 2011Hebbu al de nieuwe mode op het water waargenomen? Het Staande Varen?

Het zijn voornamelijk kerels in de leeftijd 40-50 die dat doen - ik heb werkelijk nog geen één vrouw staande zien varen, terwijl ze toch aan een geweldige opmars zijn begonnen wat betreft het besturen van boten. De echte stoere bink neemt tegenwoordig een angstwekkend dikke kuip van staal, (laat) daarin een loeikrachtige diesel monteren waarmee een mijnenveger het hele Suezkanaal zou kunnen doorkruisen, en gaat staande varend door het vaarseizoen.

Jonge knullen doen het ook zie ik de laatste dagen. Ze staan in hun afzakkende broek het benzinemotortje te sturen met een kuit. Het wachten is, voor walbewoners, tot er eens een plastic zak in de schroef komt en het schuitje een even geweldige als niet voorziene ruk naar links doet. Ik zet mijn centjes op een ouderwetse plons in de gracht.

Eentje heeft zelfs een lange helmstok van een pvc buis gemaakt en aan zijn buitenboordmotortje vastgeplakt zodat hij in zijn schuitje van krap 2m lang kan staan. Dat moet wel pal in het midden anders kukelt ie zo overboord, geen plastic zak voor nodig.

Anno 2011 vallen de waterpatsers onherroepelijk door de mand als ze comfortabel zittend in een polyester speeding voorbij zoeven. Zittend varen is zó 2010.
Deze column is eerder op AT5 gepubliceerd.
Tags: Amsterdam

- Aanraders -