Inval

21 Mei 2012
Hemelvaart bracht ik door bij vrienden. Heerlijk in hun immense tuin op het zuiden.
Ondanks dat ze zijn allebei zwaar ziek zijn geweest, de man Hodgkin+hepatitis C, de vrouw longkanker en twee hartaanvallen (allemaal vorig jaar), is het gezellig. Het zijn zachtaardige lieverds, zeldzame positivo's, vijftigers die het leven nemen zoals het komt met niet aflatende vrolijkheid en optimisme. Mijn hart werd warm van hun levenshouding.
Maar dan valt mij opeens de chaos in de tuin op: hopen omgewoelde aarde, kapotte schutting, balken die her en der liggen. Wat blijkt? Ze hadden plantjes in de immense tuin staan, om door te kunnen eten tijdens de chemo. 5 planten, het aantal dat gedoogd werd. Toen ze eens terug kwamen van vakantie, was de tuin een ravage. In hun afwezigheid was er een politie inval geweest. De dienders waren uiterst bruut te werk gegaan: ze hadden alles kapot gemaakt in de tuin en de planten uitgerukt en meegenomen.

Als klap op de vuurpijl moesten zij zich voor de rechter verantwoorden. Twee kankerpatiënten met 5 planten in een enorme tuin. Twee schatten van mensen, de liefste die er bestaan, van die zachtaardige poëten, werden net niet als gevaarlijke drugscriminelen aan de schandpaal genageld.

Ik kokhalsde.


Natuurlijk en gelukkig kwam het niet zover, maar ze zitten nu met een advocatenschuld (door hun ziektes zijn ze allebei in de WAO beland) en ze mogen geen planten meer in de tuin hebben staan. Wat moeten ze nu? Wat moeten ze na de invoering van de wietpas in 2013? Zich bij een coffeeshop laten registreren als drugsgebruikers, om daar bio-industriewiet van de penose te mogen kopen, in minimale hoeveelheden voor een absurde prijs? De wiet die zij kweekten was puur natuur. Nix geen lampenzooi en pesticides en groeibevoorderaars en 16 plantjes op een m2 en “feminized” en “autoflowering” en belachelijke THC-waardes. Gewone marihuanaplanten zoals die helemaal zelf in de natuur groeien. Want dat kunnen ze, de marihuana planten, gewoon zelf groeien, zonder al die shit. Die bioindustriewiet geeft een heel naar gevoel en een naar gevoel is wel het laatste wat je bij wiet moet krijgen, zeker als je kanker hebt. Voor je het weet heb je een angstkick. Wiet is geestverruimend. Daar moet je niet mee knoeien. Het moet zo vrij en blij mogelijk opgroeien. Dat zou de overheid moeten stimuleren, door de binnenteelt met lampen (=bioindustrie) streng te verbieden, maar de buitenteelt door de vingers te blijven zien. De overheid zou JUIST privéteelt moeten aanmoedigen. Dat is immers het ultieme wapen tegen georganiseerde misdaad.
Maar dat doet Nederland niet, want Nederland is een schim van wat het was.
Ik heb heel wat achtergelaten om hier te mogen zijn, ben twintig jaar op de maatschappelijke ladder gekelderd om in een land te wonen waar ik trots op was, op haar invloed wereldwijd, haar progressieve en tolerante attitude, haar voorlopersmentaliteit, met zelfs lange tijd een van de beste zorgstelsels. Trots om haar pragmatisme, no nonsens mentaliteit, open geest, eigenzinnigheid als het ging om beleid dat andere landen niet vatten.
Die trots is weg. Nederland is over.

Op AT5.nl en Kutbinnenlanders gepubliceerd.

- Aanraders -