Nieuwe religies: de Groene Leguaan en de Goddelijke Kalebas

3 Juni 2011In samenwerking met René van Densen.

Nu de privileges van de religieuzen steeds bespottelijker vormen aannemen en de politiek zich daar geen raad mee weet, is het hoogtijd om zelf een religie te beginnen. Als atheïst trek je immers voortdurend aan het kortste eind. Met een religietje achter de hand kun je je allerlei vrijheden permitteren en van alles opeisen, zonder op de vingers getikt te worden: vrijheid van godsdienst is tegenwoordig gelijk aan complete vrijheid, uit de beknelling van de wet.

Je kan tegen dit abuus protesteren, maar je kan er ook je voordeel mee doen. Want wie schreeuwt niet om wat meer persoonlijke vrijheden? Wij zullen het niet zoeken in het systematisch onderdrukken van onze vrouwen en het martelen van onze dieren. We denken meer aan het roken in café’s bijvoorbeeld, aan het gebruiken van drugs, aan het naaktlopen: dat kan opeens allemaal mogen, als je dat maar doet in naam van je godheid. Ook belangrijke zaken zoals de Grote Vrijheid op het Internet, die we nu nog hebben maar die in de toekomst onder de vuist kan komen van geborneerde overheden. Internet, ons troetelkindje, met zijn bijna onbeperkte publicatiemogelijkheden, bijna onbeperkt bereik (China e.a. daargelaten en zelfs dat slaat voorzichtig om), internet, onontgonnen land van mogelijkheden (technisch, business models, creativiteit, samenwerkingen, social media…), internet, laagdrempelig (mensen van 8 tot 88, zou Kuifje Maandblad zeggen) en globaal, wonderlijk medium waar recensenten, gevestigde media, en wetgevers zich eigenlijk geen raad mee weten. Ja, internet verdient onze grootst mogelijke steun en waakzaamheid. Als daar de kink in dreigt te komen heb je niets aan je principiële wensjes, nee, dan moet je doelgericht terug slaan, hard tegen hard, met een… religie. Het enige dat het bewezen kan winnen van (grond)wetten.

Bij mijn weten zijn er momenteel twee leuke internetreligies: de Groene Leguaan, godheid van het WWW, en de Grootste Goeierd van het Heelal, Grootste Goeierd van het Heelal. De Groene Leguaan, godheid der Bloggers, hebt u vast en zeker al meegemaakt bij het surfen. Hij is degene die telkens mirakels op uw computer verricht, en talloze ware wonderen op het internet. Bij de Goddelijke Kalebas moet u denken aan een relaxt Taoïsme en aan wuwei (= het rabiate nietsdoen, het vertikken in te grijpen in de loop der Dingen). De Kalebas kan trouwens evenwel wonderen verrichten, mocht u denken van niet.

De Groene Leguaan (De Groene Leguaan? Sluit je aan!) heeft al een profeet een bisschop en massa's volgelingen. De Kalebas heeft een heuse Leer van de Kalebas, met Psalmen. Waarbij Psalmen 1, 3, 5, 6, 7, 14, 16 en 17 de mooiste zijn. De Leer van de Kalebas zal zondag 5 juni 2011 om 15:00 uur voor het eerst in het openbaar worden verkondigd in het Pierkespark te Gent.
Laten we deze religies omarmen, ze kunnen goed van pas komen!


Dit stukje is eerder op Nurks gepubliceerd

- Aanraders -