Patat

6 Augustus 2012De patatzaak in de Voetboogsteeg moet weg. Sinds de kruistochten bakken ze de sterren van de hemel. Nu stopt de huidige eigenaar en mag hij zijn vergunning niet overdragen aan de opvolging. Waarom niet? Omdat het een zogenoemde loketvergunning betreft. “Het is verboden vanuit de gevel van een gebouw op of aan de weg of op of aan het openbare water eetwaren en dranken te verkopen”. Dat er geen loketvergunningen meer worden afgegeven is beleid. Wat ik niet wist, tot nu toe.
 
Zonde.
 
Een dijk van een zaak, dat frietkot in de Voetboogsteeg (niet te verwarren met die in de parallele Handboogsteeg). Zo eentje waarvoor heel 020 dik omliep. Wereldberoemd in heel Amsterdam. Een van de weinige die nog wist hoe patat te bakken, op z'n Vlaams dus, vers en dik gesneden, met mayo uit België. Er worden nu petities getekend, en een heel arsenaal aan sociale media is in staat van paraatheid gebracht.
 
De wet moet gehandhaafd. Maar een wet staat niet op zichzelf, als het goed is. Een wet is afhankelijk van allerlei andere wetten. Van gewoonterecht en van het algemeen belang. Je mag als hoeder van de wet uitzonderingen maken, als je zeker weet dat de maatschappij daarbij gebaat is. Maar loketverkoop? Van patat? In de Voetboogfuckingsteeg? In de wedstrijd langste wachtrij kan dat kot zich meten met het Anne Frankhuis en Madame Tussaud. En díe mogen wel, sterker nog, ze worden als wenselijk aangemerkt. Stadsdeel Centrum neemt stelling voor het niet perpetueren van de vergunning, maar ziet zelf al snel in dat haar argumentatie niet klopt. Dan wijzen ze fijntjes en opportunistisch naar de Gemeenteraad. Die moeten het maar oplossen, als ze dat niet okee vinden. Stadsdeel Centrum wil zich niet branden aan een gevalletje uitzonderingspositie.
 
Het is verdikkeme recessie: als gemeentebestuur grijp je toch elk vleugje wil om iets te beginnen aan? Gewoon om wat werk te creëren? Voor wat economische reuring? Van elke gek met een beetje ondernemersbloed? Je kan immers niet meer alleen op megaorganisaties leunen. Elk steentje lijkt me welkom. Maar nee, geen vergunningen meer voor loketten. Laat ze maar weer steriele grand café's openen voor de hipsters. Van mafiose ondernemers vooral. Boventallig en kwalijk als puisten op een pubergelaat.
 
 
Maar weet je, waar ik me het allermeeste zorgen over maak is de patat. Daar draait het eigenlijk om, want die is daar nu nog lekker, in de Voetboogsteeg (en bijna nergens anders in 020). Iedereen vergeet die patat maar, maar als het van eigenaar verandert, wat gebeurt er dan met de patat? Mag ik me dáár zorgen over maken ja?
 
 
Op AT5.nl gepubliceerd.

- Aanraders -