Kamikaze

21 Maart 2011Kamikaze, de goddelijke wind, zo werden piloten genoemd die Japan in de Tweede Wereldoorlog op VS marine basis Pearl Harbour afstuurde. De piloten wisten dat ze dood gingen. In het Westen overheerst een beeld van onverschrokken kerels die zich moedig voor land en glorie opofferden. In werkelijkheid waren het 18 jarige jonkies die gedwongen werden om te gaan, en in hun cockpit huilden om hun moeder.


Het begrip kamikaze heeft een nieuwe lading gekregen, nu 180 medewerkers van de fabriek des doods Fukushima een zekere dood in worden gedreven door hun overheid. Wordt de maximaal toegestane dosis radioactive straling met een vijfvoud overschreden? Dan verhogen we de grens. De waarden veranderen, het effect niet: die 180 zullen een gruwelijke dood sterven, en dat weten ze.

Ik ben er erg voor om de voorstanders van kernenergie ze hun plaats te laten innemen.

Maar dat zullen ze wel niet willen. Daar zullen ze argumenten voor aandragen, die de publieke opinie aannemelijk in de oren klinken: "In Europa hebben we geen tsunami's". Dat kan wel zo zijn, maar in Europa hebben we wel honderden kerncentrales die zo lek als een mandje zijn. Dat weten de bobo's allemaal, maar dat wordt onder de pet gehouden, tot een woordvoerdster van een van die centrales haar mond voorbijpraat, zoals gebeurde na één van de incidenten in de centrale van Tricastin in 2008: "Gevaarlijk die lek? Ach welnee, het gebeurt in alle kerncentrales constant, zonder nadelige consequenties."
De lekken in haar centrale (30 000 liters uraniumrijk water per keer), werden in ieder geval wel opgespoord door het publiek, en ze eisten sluiting van het voortdurend giftig brakende monster. De wijnboeren van de omgeving mochten bij uitzondering de streng beschermde naam van hun wijn "Côteaux du Tricastin" veranderen in iets dat de oorsprong minder duidelijk aangaf.

De reactoren in Fukushima waren van een verouderd model die van het atoomgezelschap al 40 jaar geleden dicht moesten, zo leert wikileaks ons. In dat rapport staat ook dat er honderden gevaarlijke lekken zijn geweest die bewust verzwegen zijn door de Japanse overheid. Ondertussen stijgt in heel de westerse wereld het aantal kankergevallen schrikbarend, maar dat komt, uiteraard, doordat we zelf allemaal veel te veel roken en/of drinken. Wat de overheden voor idioots ook doen, ze weten elke keer feilloos de oorzaak ervan in het handelen van de burger te leggen.

Door de ramp in Japan stokt de stroom electronische troep die onze landen sinds jaar en dag overspoeld. Dat gevolg komt als geroepen: dan hebben we immers geen kerncentrales meer nodig.
Dit stukje is eerder op AT5 gepubliceerd.

- Aanraders -