Homo

13 September 2008In het blad voor genderstudies Lover (sept 2008) roept de uit Amerika afkomstige Markha Valenta, amerikanist en historica, Nederlandse homo's op zich niet voor het karretje van Geert Wilders en Rita Verdonk te laten spannen. Ze stelt dat niet het Westen doch alleen Nederland homosexualiteit tolereert en pleit voor saamhorigheid met moslims. Wij Nederlanders mogen het de moslims niet kwalijk nemen dat ze homo's haten, want dat doet Bush ook.

Tegelijkertijd gaat de Volkskrant Magazine (13 september 2008) in Amsterdam op zoek naar homo's met een moslimachtergrond. Ze blijken niet te vinden. Zelfs als ze nichten aanspreken in een homobar zijn ze zogenaamd stuk voor stuk zo hetero als de metro. Na lang zoeken vinden ze een tweetal jongens bereid om hun gedrag te verduidelijken. Ze blijken voortdurend _ "Daar kunnen de Nederlanders nog van leren"_ de cultuurgebonden hypocrisie omtrent homosexualiteit te vergoeilijken. Nee, het is helemaal niet erg als ze met een vrouw moeten trouwen, nee, ook niet dat hun gedrag als immoreel en vies wordt beschouwd (ze hebben waarschijnlijk gelijk, wij homo's zijn eigenlijk vunzig bezig, we porren immers in excrementen, dat moeten we eerlijk toegeven, oja, en vrouwen die menstrueren zijn ook bleggies, dat zegt de Koran, op die momenten van de maand moet je je lul daar ook niet in steken), nee, ze willen hun ouders geen pijn doen. Het riddeltje van de jaren '50, all over again. Wat ze beschouwen als een onschuldig (en zelfs positieve) eigenschap is in werkelijkheid een moordwapen, een vrijbrief voor elke zichzelf moslim noemende jongen om met een schoon geweten homo's op te zoeken in hun uitgaansbuurten en in elkaar te slaan. Een laissez-passer voor scholieren om schofterig tegen hun homoleraar te doen. Onderdeel van een groter probleem: het verheerlijken van de mannelijke identiteit ten koste van de vrouwelijke.

Markha Valenta is als importpot in Nederland volkomen geaccepteerd. Nooit heeft iemand er naar om gekeken dat ze op vrouwen was. Dat het wel anders was in het conservatieve Amerika waar ze vandaan komt wrijft ze onder de bleke neuzen van de Nederlanders: Zie, niet alleen de moslims haten homo's! Ook in Texas is het niet pluis!
Ik begrijp niet dat een zichzelf respecterend academisch blad zulke non-redeneringen publiceert zonder zich vreselijk te schamen. Wat moeten we doen met Markha Valenta? Van repliek dienen is geen optie: daar is geen beginnen aan. Terugsturen naar New-Mexico dan maar? Dat ze daar lekker de bevolking van de (vele inderdaad) conservatieve staten van de VS op de vingers kan tikken? Of incognito naar Dubai, ditmaal niet om als Very Priviledged Person onderzoek te doen maar als importbruid van een of andere religieuze tiran? Ik laat me meeslepen. Ik zou haar met rust laten, als ze een ongevaarlijke gek was die vanuit de zijlijn nutteloze pritpraat uitkramde. Maar helaas, deze omhooggevallen en überpolitiekcorrecte dame adviseert het kabinet. Ze is waarachtig lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Ze staat natuurlijk niet alleen, dat is het gevaarlijke. Heel moreel superieur Nederland verdringt zich om als vreedzaamste uit de klas voor de dag te komen. De Nederlandse filosoof Fons Elders wil een "Huis van de dialoog" ergens in Zuid-Europa stichten, want kennis van elkaar is de sleutel tot begrip. Een nobele houding à la Candide van Voltaire "Alles is perfekt in een perfekte wereld" doch geheel bezijden de werkelijkheid. Ik, bijvoorbeeld, als nederig subjekt, ervaar dat juist andersom: Hoe meer ik te weten krijg over hoe de meeste Moslims, Marokkanen en Turken werkelijk denken, hoe minder ik zin heb om met ze te verblijven. En met mij hordes gepeupel uit de prachtwijken van Vogelaar. Dat onder atheïsten en Christenen vast ook fanaten zitten doet er niets aan af: ik heb daar simpelweg geen last van, in mijn eigen dagelijkse leventje in het Amsterdam van anno nu.

Wanneer gaat het eindelijk doordringen dat Nederlanders geen Amerikanen zijn? Dat je voornamelijk Amsterdammers niet zo mag toespreken? Dat de dagelijkse problemen waarmee de bevolking kampt van dien omvang zijn dat vergoeilijkingen zoals die van Markha Valenta volledig misplaats zijn? Dat nobele idealen zoals die van Fons Elders fata morgana's zijn?

De elite is blind, dat kan niet anders. Gestuwd door menslievende motieven proberen ze wat ze misprijzend "onderbuikgevoelens" noemen in toom te houden bij het domme volk. Ondertussen hebben ze in de jaren tachtig en negentig het kind al met het badwater weggegooid. Down the toilet, komt nooit meer terug. Met hun hoogstaande principes van pax vobiscum en wij-houden-allemaal-van-elkaar hebben ze ons leven tot een grootse oefening in verdraagzaamheid gemaakt. Het maatschappelijke paradijs van de jaren 70 is daarmee onherroepelijk verkwanseld. De nieuwe medelanders weten dat niet: ze waren er nog niet en zowel, dan hebben ze dat paradijs niet gezien of niet begrepen. De pijn zit hem er in dat zelfs hoge priesters van de toenmalige bevrijdingsbeweging, zoals Fons Elders, nu de bekrompenheid van de moslims omarmen als aanvaardbaar alternatief.


.

- Aanraders -