Uitgelubberd

3 Augustus 2010We hebben de bizarste regeringsformaatsie achter de rug. Een fantastische klucht, waarnaar ik ademloos heb zitten kijken.

Een meesterzet. Na niet zo heel erg veel tijd hebben ze de enige leefbare combinatie gevonden - middels een kunstgreep, dat wel. Meesterlijk is dat ze de PVV geen ministerposten geven, wat iedereen goed uitkomt, maar de punten uit hun partijprogramma wel in het regeerakkoord opnemen. Het volk is tevreden, Wilders is tevreden, Rutte is megatevreden, het CDA is tevreden (en God weet dat we het CDA tevreden willen houden in dit landje, dat lijkt haast een Eeuwige Klus). Alleen Pechthold is Niet Tevreden. Maar niemand heeft zich ooit iets van Pechthold aangetrokken, dus dat telt niet. Win-win.

Een meerderheidsregering is het zeker, een meerderheidsregering met een minderheidskabinet. Sowieso is een regering in Nederland per definitie een meerderheidsregering, tot hij weggestemd wordt. Ik ben zeer benieuwd hoe dat regeren zal gaan. Het kan vriezen het kan dooien. Want rechtser dan de VVD kan niet (in termen van "Heel Nederland zsm Asfalteren", "lang leve het überkapitalisme, Het Grote Geld, en, vooruit, Het Grote Graaien" en "Pluk de armen, Spek de rijken"), maar bij beide het CDA en de PVV is er veel naastenliefde, bij het CDA omdat het van Jezus moet, en bij de PVV op z'n SP, als goeie ouwe arbeiderspartij dat ze zijn. "Maar geen naastenliefde voor de Moslims" hoor ik u roepen via de spyware in uw webcam. Wel wel, wist u dat maar liefst 70% van de Marokkanen uit de Baarsjes PVV hebben gestemd?

Een schitterend voorbeeld van het Nederlandse talent tot overleggen, die formaatsie. Je praat met elkaar en nog eens en nog wat langer, je onderzoekt alle mogelijkheden - althans, je doet alsof je dat doet (hoe ze alle losers uit de verkiezingen bij elkaar in een regering dreigden te proppen, hoe heel Nederland zijn adem inhield van "WTF!", etc... etc...), je verkoopt duur je argumenten, je bedrijft handjeklap tot in de finesses, en patsboem: je schept orde uit hopeloze chaos.

Het is gebeurd, we hebben een regering. Ivo moet de contracten nog opstellen (die van Lubbers zijn naar de prullenbak verwezen), en HM moet nog haar handtekeningetje zetten, maar dat zijn formaliteiten.Tip voor de armen: Ren morgenochtend naar de Dirk en sla zoveel mogelijk in. Die 18 miljard gaat Rutte echt niet op de bonussen van falende bankdirecteuren inhouden. Die worden gewoon uit de Zorg, het Sociale Huurbeleid en de Uitkeringen gehaald. Een koud kunstje, dat zult u zien. Maar niet getreurd! Over maximaal 4 jaar is het uitgemergelde volk de hele Marokkanenkwestie straal vergeten, wil alleen nog maar weer normaal schaften, en stemt de rechtserikken faliekant weg. Dan krijgen we weer minstens 4 jaar over de balk smijtend links. En dan weer rechts, om de kas weer te spekken, en dan weer links, en dan weer rechts... Ad aeternum. (Volgens hetzelfde patroon slingert trouwens ook het pendulum Religie - tegen religie - wel religie - tegen religie, etc... etc... We zitten nu, helaas, in de "Religie"-fase).


.

- Aanraders -