Gaza

29 Januari 2009Gisteren zijn de ondergrondse gangen van Gaza gebombardeerd. Daar liepen vast ook kindertjes die zojuist een kalf of een lammetje terug sleepten naar huis. De rillingen lopen je over de rug. Voor Israeli's is het niet te doen om onschuldigen te ontwijken: strijders en burgers, het loopt in Gaza allemaal door elkaar.

Deze oorlog trekt wereldwijd de meeste aandacht. Daar zit PR-management achter. Is de hele oorlog een grote PR-stunt? Van wie? Iran? Ik, om maar een nietig iemand te noemen, zal het nooit weten. Daar zijn de betrekkingen op dat niveau te ondoorgrondelijk voor. Weet iemand dat vraag ik me af. Weet iemand het echte waarom van de oorlog in Gaza?

Ik heb geprobeerd de geschiedenis van Palestina te bestuderen. In mijn immense onwetendheid dacht ik namelijk het conflikt terug te kunnen brengen tot een simpele schending van een der vele VN-resoluties tegen Israel over dit onderwerp, die van 1967 of desnoods die van 1947.  Maar al gauw duizelde het me: zelfs lang voor dat de VN überhaupt bestonden, was er in de regio een immerdurend pingpongspel gaande, waarbij de bal te snel heen en weer werd gemept voor mijn trage ogen. Iedereen leek wel een claim op dat lapje grond te hebben, en dit sinds het begin der tijden. Ik kan daar niet bij. Voor geen goud wil ik daar met vakantie, laat staan wonen. Wat bezielt ze toch? Het heeft iets met heiligdom te maken, begrijp ik, meer dan met olie (hoe verfrissend), of diamanten, en zelfs meer dan met strategische belangen (of toch wel?). Heiligdom... daar heb ik zooo niets mee dat het deze oorlog voor mij degradeert.

Wat niet wil zeggen dat ik er niets aan wil doen. Ik hoef me niet door Al Jazeera te laten hersenspoelen om te weten dat een spoedige einde aan deze gruweldaden moet komen en dat Israël terug naar zijn mandje moet, zijn mandje van 1947 het liefst (50/50). Waarbij de partijdigheid van de moslimgemeenschap in Nederland mij een doorn in het oog is. Moord en brand schreeuwen als kindertjes vermoord worden in Gaza, want vermoord door JODEN (zeg het voort!), maar ondertussen hun ogen sluiten voor al het leed dat berokkend wordt door hun medegelovigen, zoals in de Westelijke Sahara (Nooit van gehoord zeker? Hoe zou dat komen?). Om maar iets van een totaal andere orde te noemen, dat wellicht wèl tot de verbeelding zal spreken _ daar gaat het toch om in deze heilige oorlog?: de honderd Nederlandse meisjes van onder de 10 die elk jaar meegenomen worden naar het archaïsche buitenland om besneden te worden. Hun benen worden vastgehouden door vrouwen (sic), er komt een andere vrouw (sic) met een vies bot mes aanzetten die dat gillende schaapje de schaamlippen gaat zitten weg snijden. Zien wij daar elke dag beelden van bij het achtuurjounaal? Stroomt Al Jazeera vol met deze info? Zijn de jongetjes trouwens beter af? Hen wordt zonder verdoving de voorhuid eraf gepeld. Ik heb meegemaakt dat hier in Amsterdam een analfabete slager uit (jawel) Palestina ervoor werd gehaald. De ingreep verliep thuis, en de baby bleef maar bloeden. Tot (Amerikaanse) oma het jongetje redde door hem met gillende sirenes naar het ziekenhuis te laten brengen. Op koranscholen in de fantastische thuislanden worden kinderen als beesten afgeranseld. Kinderen die blij mogen zijn als ze naar die scholen mogen, want dat is niet iedereen gegund, zeker niet als je een meisje bent. Let maar op op je volgende pretreis in Marokko, hoeveel kinderen je niet ziet zwoegen overdag, tot in de knieën in de stinkende putten van leerlooierijen en andere prachtige baantjes. Welkom in de wereld van eerbied voor het kind. Dat soort dingen doen Moslims aan Moslims, en Joden aan Joden, geen haan die daar naar kraait. Maar owee als een Jood een Moslim iets aandoet of andersom! Dan is de wereld te klein.

Maar goed, dat is natuurlijk geen reden voor mij persoonlijk om niet te gruwen van het Palestijns leed. Wij in Nederland zouden gek kijken als opeens een plukje oerbataven die duizenden jaren rond de wereld zwierven opeens op grond van vervolging elders de helft van Nederland zouden opeisen, en toegewezen kregen door de grootmachten der wereld. Ze zouden zich notabene in Amsterdam vestigen, en niet Drente of een andere afgelegen en commerciëel minder interessant stukje. Vervolgens zouden zij ons bestoken met raketten om de rest van Nederland in te lijven. Het is toch Duitsland die de Joden vervolgde? Je zou toch zeggen: je hebt de oorlog verloren, nu pakken wij een stuk land van je af, en dat geven wij aan de Joden? En wij vormen dààr de staat Israël? Wat bezielde ze om dat in Palestina te gaan doen? Dàt was vragen om moeilijkheden, dàt hadden ze maar beter niet kunnen doen.


Mijn goede vriend (Palestijn noch Israëli, Moslim noch Jood) heeft daar een prachtige oplossing voor: hij wil een drijvende giga-eiland voor de kust van Palestina gaan bouwen. Hier, alsjeblieft! Voor jou! Ik vrees echter dat zowel Israëli's als Palestijnen het eiland zullen bestormen voor het klaar is, en het spoedig tot zinken zullen brengen. Er komt geen einde aan het Midden-Oostenconflict. Wederzijds aangespoord door kernstaten, zullen de partijen (die in mijn ogen verschrikkelijk op elkaar lijken) niet rusten tot ze de hele aardbol in hun oeroude vete hebben meegesleurd tot een allesverwoestende laatste wereldoorlog. Daar helpen noch krokodillentranen, noch moedertje lief aan.Tip: Lees van het blad Civis Mundi het nummer gewijd aan het conflikt in het Midden Oosten.

Tip voor de Palestijnen: Bouw een muur om Israël heen.

Naschrift sept 2009: een ingezonden brievenschrijver stelde vorige week in het Parool voor om Jeruzalem te onttrekken aan de omringende landen door er een heilige enclave à la Vatican van te maken. De religies die sacrale grond in Jeruzalem zien zouden het beheer daarvan eerlijk moeten delen. Now you're talking!.

- Aanraders -