Milieu

13 Januari 2009Ik heb al eens mijn twijfels geuit over de combinatie links + groen (zie Stof), en de combinatie links + feminisme (zie Fitna), maar weet u wat pas wringt? Groen + feminisme.

Wie zegt groen zegt minder chemicaliën en energieverslindende apparaten en meer menselijke kracht. Zoals in minder wasmiddel en wasmachine en meer wassende mens. Minder vaatwasser en meer afwassen met een teiltje. Minder stofzuiger en meer bezem. Milieuontzienende wasmiddelen hebben minder ontvettingskracht: u zult dus wat meer uw best moeten doen om de vlekken weg te krijgen of het aanrecht te doen blinken. En wie wast dan met de hand, wie doet de afwas, wie bezemt en ontvlekt? De vrouw.

In bijna alle geitenwollensokkenhuishoudens die ik ken heeft de vrouw een stap terug gedaan op de emancipatieladder. Zij blijft meer thuis, past meer op de kinderen, besteedt kortom meer tijd aan het zorgen en het schoonmaken. U zult die keiharde zilvervliesrijst eens moeten koken! Niet gaar te krijgen.

Ik wil graag groen zijn. Ik hou van de natuur en wil haar respecteren. Maar hoe doe je dat als je een volle baan hebt? Ik ben omringd door apparaten. Het zijn mijn slaafjes. 's Ochtends zet ik een paar van die kolossen aan en ik kan met een gerust gemoed aan de werkdag beginnen: voor het thuisfront wordt gezorgd. Op elke verdieping hou ik een stofzuiger, dat scheelt in tijd en sjouwen. In mijn keuken staan twee vaatwassers. Twee! Zo hoef ik die nooit op te ruimen, en dienen ze om de beurt als kast. Leuk en handig, dat wel, maar groen? Niet bepaald. Dus wat te doen?

De politieke partij Groenrechts heeft het antwoord paraat: niet meer dan twee kinderen per gezin en een immigratiestop. Zo krimpt de bevolking vanzelf tot het niveau waar het milieu geen issue meer is. Milieudefensie staat klaar met repliek: de Westerse mens, die is pas milieuvervuilend. 80% van de wereldbevolking leeft in armoede en kàn niet eens de natuur bedreigen.

Dus? Met kinderen krijgen ben ik allang gestopt. Leven als in de middeleeuwen wil ik best, maar dan rennen de klanten weg bij mijn aanblik. Adieu salaris. Het is het dilemma van de moderne vrouw. Waarbij het lijkt alsof ze massaal kiest voor de aanlokkingen des gemaks. Wat kan het mij trouwens schelen? Voor mij geldt immers ook: Liever lui dan groen.

- Aanraders -