Mr. Postman

11 April 2009Mister postman look and see
If there's a letter in your bag for me

The Beatles

De postbezorgers staken, en we merken het niet eens. Zo slecht is de postbezorging de laatste jaren geworden. Ik herken de nostalgie naar de tijd van de lijfelijk bezorgde brieven in het artikel van Julie Phillips van 3 januari 2009 in Trouw , maar wat ik vooral mis, is de goeie ouwe postbode.

Die van mij is namelijk veranderd in een leger anonieme studenten, daklozen, of dronken russen die nimmer het juiste adres treffen en de brieven van de hele straat in mijn bus deponeren, voor ze er de brui helemaal aan geven en naar huis gaan.
Ik mis de brieven, maar ik mis mijn oude vertrouwde postbode nog meer. Wat er aan schrijfsels over is gebleven wordt namelijk niet meer (fatsoenlijk) bezorgd.

Een onvoorstelbare gang van zaken. Winkels gaan massaal dicht, postagentschappen sluiten hun deuren, want "iedereen shopt cq bankiert tegenwoordig per internet." Oké. Maar dan moeten die gekochte spullen toch vervoerd worden naar het huis van de consument? En wel per post, ja. Dus leg mij eens uit waarom uitgerekend in deze tijden van hypothetische booming business voor de posterijen, desbetreffende bedrijven er met de pet naar gooien? En met een been in het graf [zeggen te] staan? Je zou toch zeggen: aan het werk! Bezorgen die miljoenen pakketjes! Per direkt! Vlekkeloos! Met perfekte service! Met een glimlach voor de klant! Maar nee. De post is verkwanseld. Opgeofferd aan het monster van de 21ste eeuw dat privatiseren heet.

Dus zitten we niet meer, zoals die Beatle uit het liedje, te wachten op de postman. Iedereen weet dat die toch niet komt. Of op onchristelijke tijden, waar geen pijl op te trekken valt. En als die toch komt, dan wil geen gewone mens hem aantreffen. Want dan kun je nog lelijk op je kop krijgen ook, zoals mij laatst gebeurde, toen ik probeerde een brief van de belasting te redden van acute verkeerde bezorging. De TNT'er in kwestie bleek niet gecharmeerd van mijn poging. Hij moest en zou de brief in kwestie tegen heug en meug deponeren in een verkeerde brievenbus. Want hij had geen tijd, want hij had een boze baas, want het was zijn zaak niet en nog minder de mijne.

The postman always rings twice? Al lang niet meer. The postman doesn't ring at all. The postman has eventually stopped existing at all..

- Aanraders -