Marmot

1 September 2009Waar ik vandaan kom zijn er bossen met wilde dieren, die je zomaar kunt tegenkomen. Mijn overgrootouders hebben nog beren gezien, nu worden wolven weer uitgezet. Een dier dat er altijd al was (maar dan niet in de bossen maar boven de bomengrens) is de marmot. Een lekker ding van een dier. Zo'n curieus schepsel dat voornamelijk in een hol verblijft, want ja, overwinteren, dat mag in Nederlandse oren klinken als drie maanden onder de grond liggen te verhongeren, maar niet elk land is dat van de eeuwige herfst. Wat nou als de winter 3/4 van het jaar beslaat? Met een weekje lente ervoor en een weekje herfst erna, en twee maanden zomer? Dan kun je maar liever Marmot heten, en er niet meer uitkomen.

In Punxsutawney (US of A) komt de marmot elk jaar op 2 februari uit een doosje, om voor tienduizenden mormonen de lengte van de winter te voorspellen. De film Groundhog Day (vandaag op RTL7 uitgezonden), over een weerman die deze 2 februari elke dag opnieuw beleeft, ken ik uit mijn hoofd. Net als Phil, de hoofdpersoon, van tevoren de woorden uit de mond van zijn tegensprekers kan plukken, zit ik op de bank zijn tekst te souffleren. Het verhaal kent een diepe moraal, en diepe, diepe filosofische haken voor de geest. Een hork die gedwongen wordt zijn leven te beteren om de Ware in zijn armen te mogen sluiten; het Echte Leven in een gehucht als tegenpool van de hektiek van een sterrenstatus in een megapool; de Eeuwigheid; het Ik in de Eeuwigheid; het verlangen in de Eeuwigheid; de verveling in de Eeuwigheid; misschien God in de Eeuwigheid of zelfs God achter de Eeuwigheid(?); onvermoede facetten van Verantwoordelijkheidsgevoel; de Werkelijke Waarde van het Bestaan; Prometheus; Sisyphus; je kan het niet zo gek bedenken of je elke metafysieke vraag behandelt ziet worden in krap anderhalfuur opname. Desondanks kijk ik, elke keer weer. Voor de voortreffelijke dialogen, waarvan hieronder een kleine selectie:

Bill Murray to the phone, to someone who probably just said: "You will have to wait till tomorrow"
"What if there is no tomorrow? There wasn't one today..."

In a bar to newly met drinking buddies:
-What would you say if you were stuck somewhere and you would live the same day over and over again and nothing you could do mattered?
-Well that kind of sums it up for me, I guess.

Bill Murray to B&B-landlady:
-Do you have déjà-vus?
-I don't think so but I could ask the kitchen...

Love interest to Bill Murray:
-Do I have a déjà-vu?
-Didn't you jusk ask me that?

Bill Murray to love interest:
-How do you know I m not a god?

Bill Murray to a dude who every morning comes up to him as someone he must know from the past, and from whose grip he usually barely escapes:
"Ned Ryerson... I have missed you so much. Are you going somewhere? Couldn't you just take the day off?"

And then he hugs the guy till the nerd fights himself free and runs away.

 

 

Dan ga ik slapen. De volgende dag ben ik volstrekt vergeten hoe leuk dat ook was. Ziehier mijn leven, als een immerdurende Groundhog Day. Zalig de legen van geest.

 


.

- Aanraders -