Betaalreklame

20 September 2009Ik hou van films. En ik hou van reklame. Van welgemaakte spotjes met humor en puik
acteerwerk, waar Nederlanders zo goed in zijn. Maar films èn reklame... dat is een
dodelijke combinatie. Er bestaan nu TiVo-achtige opnameapparaten en digitale abonnementen waar de Ster voor je gepasseerd wordt. Maar dat verandert niet veel aan de kern van de zaak, en dat is iets wat netcoordinators en omroepbazen al jaren roepen: TV zonder reklame is onbetaalbaar.

Daar heb ik het volgende op bedacht: "Betaalreklame". Dat is een methode om spotjes te skippen. Voor wanneer je lekker verdiept bent in een tergend dramatische episode, als er opeens zo'n onderbreking komt. Via een knopje op je afstandsbediening betaal je een bepaald bedrag, en het marketingsblokje wordt overgeslagen; je kan rustig verder kijken.

Het bedrag wordt laag gehouden, anders werkt het niet. Bovendien als de fabrikanten er miljoenen voor over hebben om ons een flesje antiklitconditionner te laten aanschaffen, dan kan ik me voorstellen dat ze genoegen nemen met, per niet kijkend mens, de waarde van dat produkt -- ons kijkplezier wordt immers feitelijk vergald voor het aanwakkeren van onze kooplust voor iets dat krap 1,50 euro kost. Of een deel van de waarde want zoals het reklamesysteem nu werkt rennen wij ook niet allemaal de volgende dag naar de drogisterij om precies dat item aan onze badkamervoorraad toe te voegen. Een euro denk ik dan. Of 50 cent. In die orde. Kies je voor de optie "niet betalen", dan voelen die onderbrekingen een stuk minder akelig: je "verdient" er immers bij.

Nog beter is er een spelletje van te maken: lukt het je om met je afstandsbediening het spotje weg te klikken (door te mikken op een bewegend ikoontje bijvoorbeeld), dan hoef je niet te betalen. Klik je verkeerd, dan tikt het aan. Als je deze versie van mijn systeem toepast, dan kun je de hele verkoop van je lullige flesjes shampoo achterwege laten: die zal daar nooit tegenop kunnen.

Bij de publieke omroepen werken ze al met een soort Betaalreklame, al is bij hen het geld vooraf in grote zakken afgeleverd door de belastingdienst. Dat vind ik natuurlijk super. Geef mij maar een socialistische, door ons allen gesponsorde, lulkoekloze BBC. Maar zoals het nu gesteld is bestààn er commerciëlen, die ook nog geweldige films uitzenden. Dan is mijn systeem zo gek nog niet..

- Aanraders -