Kashimashii

28 Augustus 2009Drie vrouwen bij elkaar in één karakterteken van de Japanse taal. Rara wat betekent dat? "Luidruchtig". Echt waar. In het Chinees betekent dat karakter weer totaal iets anders, al ben ik straal vergeten wat. "Luidruchtig". Dat ìs wat je krijgt als je drie vrouwen bij elkaar zet. Vrouwen pràten. Vrouwen gieren van het lachen als ze praten, hun stemmen slaan op hol. Ze praten allemaal door elkaar, want ze hebben zoveel te zeggen. Binnen de kortste keren heb je inderdaad het beruchte kippenhok.

Aan dat karakter moest ik denken, toen ik voor de derde maal in mijn eigen huiskamer aanschof bij de Tafel van 5, of liever gezegd, ik moest denken aan een mutant van dat karakter. In mijn multitalige hoofd tekenden zich ogenblikkelijk vijf vrouwen bij elkaar. Wat zou dat karakter dan wel betekenen? Zoiets als "lawaaiig", inderdaad, maar ook "leuk-geestig-onderhoudend-vrolijk-mooi-intelligent". Want laten we wel wezen, de vijf vrouwen waar het om gaat zijn dat allemaal, ieder op haar eigen unieke manier. Daar zit een ex-minister bij, een hoogleraar, verschillende schrijfsters, en andersoortige kunstenaressen en artisten. Daarop staat dat programma. Had je vijf leeghoofden bij elkaar gezet, dan had ik weggezapt. Zoals de zaken nu voor lagen ben ik gebleven.

Terwijl intellectueel Nederland zijn uiterste best doet om Zomergasten nog leuk te vinden, al moeten ze aflevering na aflevering vaststellen dat van dat intellectuele geen sprake meer kan zijn, ben ik vrolijk overgestapt op Net5. Ik heb lol, ik geniet, ik denk na over de aangedragen onderwerpen, ik bewonder de spreeksters om hun soms zeer originele invalshoeken en om de vanzelfsprekendheid van de verschillen tussen hen. Hoe boeiend om zulke vrouwen te horen converseren! Dat verbaast me wel, want ik ben geen voorstander van gendersegregatie, al kreeg mijn overtuiging in deze een knauw toen ik las dat meisjes het in de beta-vakken beter doen als er geen jongens omheen zijn. Zoiets is hier ook aan de hand. Gooi er een kerel in en het gesprek zal een heel andere koers nemen. Een wellicht minder aangename koers.

En toch worden ze afgebrand in de recensies, en vallen de kijkcijfers tegen. Hoe is het mogelijk? Heel simpel: het team van de Tafel van 5 ervaart nu openlijk de anders sluimerende vooroordelen tegen vrouwen. Die zijn, zoals ik in de column Ego stelde, veel hardnekkiger dan die tegen allochtonen. "Woman is the nigger of the world" zong John Lennon. Als vrouwen serieus genomen willen worden -- wat niet zo heel vaak voorkomt, meestal nemen ze genoegen met de consensus -- dan dienen ze zich een uiterlijk à la Margriet van der Linden aan te meten: gesloten, nors, afblaffend... mannelijk. Maar zelfs dat is geen garantie voor succes, zoals we bij voorgenoemde hebben kunnen vaststellen. Als een vrouw glimlacht, smelt haar geloofwaardigheid weg als sneeuw voor de zon. Rest ons het dilemma: de broeders nadoen in al hun horkerigheid en introvertheid, of een plekje onder de zon eisen op grond van onze eigen waarde? Wat ik bij de Tafel van 5 zie is een poging tot het tweede. De eerste methode, die van de aanpassing, hebben we achter de rug. De vrouw van nu wil geen Margaret Thatcher meer spelen om haar doel te bereiken. Ze blijft lief en vrolijk, en zet door. Ooit zal deze man's world beseffen dat ook de vrouwelijke helft van de bevolking het luisteren waard is. We zijn helaas nog niet zo ver: lees de recensies over de Tafel van 5 en huiver.

Terwijl de dames toch een aardig concept te pakken hebben. Ze willen met z'n vijven "een warm bad" voor de geïnterviewden zijn, opdat ze openhartig zullen zijn. Het werkt! Ze koeren en giechelen en sussen en bevragen en... oeps! Femke Halsema laat zich ontvallen dat ze de Turkse en Marokkaanse ouders op de zwarte school van haar kinderen eigenlijk ontzettende stommerds vindt, en Ellen Ten Damme dat ze in het diepste van haarzelf niet van de gewone wereld houdt, Kiteman legt zijn ziel bloot en Maria Mena praat over boulimia alsof het een halfje volkoren betrof. Het lukt die club van vijf tot nu toe wonderwel om het slachtoffer op de klapstoel te doen vergeten dat de camera's draaien. Maar als ze me voorgoed willen overtuigen, moeten ze Alexander Pechtold op die bank laten plaatsnemen, en hem iets onverwachts laten zeggen. Dan pas, ja dan pas, zal de Tafel van 5 iets werkelijk grandioos hebben gepresteert voor de Nederlandse teevee.
Naschrift dd 31 aug.: Helaas heeft die overkill aan negatieve kritiek zijn tol geëist. De dames zaten er vandaag bij alsof ze door een muur gescheiden waren. Ze hebben vast instructies gekregen: "Niet door elkaar praten", "Niet zo emotioneel", "Pas op voor het kippenhokeffect"... Het zo sprankelend gedebuteerde initiatief is ineengezakt als een soufflé die te lang op de gasten heeft moeten wachten. Kop op girls! Let it shine!

Naschrift dd 7 sept.: Opgezocht wat datzelfde karaterteken met die 3 vrouwen in het Chinees ook weer betekende: vreemdgaan, losse zeden. Drie vrouwen, snap je 'm?

Naschrift dd 18 sept.: De stekker is eruit. Wat ontzettend jammer. Voor wat het waard is, mijn advies: vrouwen (moeders) kijken TV pas na 20 uur, als de kinderen naar bed zijn. 18, 19 uur is te vroeg en 23 uur te laat.

Naschrift dd januari 2010: Geprobeerd naar het verwante Vrouw en Paard te kijken. Gaap. Dodelijke gaap.


.
Tags: m/v

- Aanraders -