Oedipus

12 Oktober 2011


Het is een wijdverspreid idee dat jonge vrouwen op oude mannen vallen. In het echt zie je dat bar weinig, maar op het scherm? Wat de klok slaat. Stokoude voormalige beau’s die geheid een 20-jarige schone aan de haak slaan. Een leeftijdsverschil van 50 jaar mag geen belemmering vormen. Maar kijk toch eens om je heen! Uitzonderingen daar uitgelaten vallen 20-jarige meiden nog steeds op 20-jarige jongens. Oké, weleens ook op 30-jarigen. Maar op 70-jarigen? No fucking way.

In films krijgen mensen ook zelden of nooit een bad trip van soft drugs, je ziet gozers een joint opsteken in een situatie waarvan je denkt: dit kan niet goed gaan. Onze held raakt er zelf steevast ontspannen door. Elke. Keer.

Nog iets dat gemythologiseerd wordt door films: seks. Ten eerste: je ziet er nooit een condoom geschoven worden, ten tweede: de hoer wordt steevast verliefd op de held  en ten derde, het vrouwelijke orgasme wordt, nog steeds, gesimplificeerd. Dat laatste is verbazingwekkend hardnekkig, wetend dat de feministen dit 30 jaar geleden al aan de kaak stelden. Maar nee hoor, we doen net alsof we niets gehoord hebben en laten een griet een kamer binnenlopen, op een man zijn pik gaan zitten, drie keer langzaam heen en weer bewegen en klaar komen. De werkelijkheid is helaas iets… hoe zal ik het zeggen… bewerkelijker. Dat ik gelijk heb weet ik door de zuchten die de mannelijke lezers zojuist hebben geslaakt en die zo luid zijn dat ik ze hier vandaan kan horen.

Zo is het ook een trend  geworden om in detectives vrouwen aan te duiden als de moordenaar. Daarin moet ik collega Ben Hoogeboom gelijk geven: televisie kan een gevaarlijke vertekening van de werkelijkheid betekenen. Het gecreëerde beeld nestelt zich in het collectieve bewustzijn. Voor je het weet is het kennis geworden, want niet elke inwoner van Nederland heeft de statistieken paraat, maar ze kijken wel allemaal naar dat soort maaksels. En zo komen vrouwen te boek staan als gewelddadige, berekenende agressievelingen.

Terwijl de werkelijkheid toch ietsjes anders ligt. Vrouwen zijn namelijk geweldloos. Gutogut, toegegeven, ze kunnen vreselijk aan uw kop zeuren, in de hoogtijdagen van de PMS komen ze  soms hysterisch uit de hoek, en er zal heus wel een meid geweest zijn die  haar partner ooit een mep heeft gegeven, maar feit is en blijft: de gevangenissen zitten tjokvol kerels.

Als je een close up neemt blijken het niet zomaar mannen te zijn, maar wel degelijk (al dan niet licht) getinte jongens. Dat getinte leest u niet in de statistieken van het Centraal Plan Bureau, die slechts het land van geboorte registreren, dat moet u aan iemand vragen die in het gevangeniswezen werkt. U schrikt ervan? Het beeld van Frost en Wallander cum suis had u van een andere werkelijkheid overtuigd? Die van wraakvolle en blanke 40+ vrouwen die voor 100 000 euro verzekeringsgeld of gewoon uit jaloezie hun eega ombrachten? Ik moet u teleurstellen.

In het licht van deze wetenschap kunt u niet langer onbekommerd naar een detective op TV kijken. Het komt u opeens allemaal voor als de geesteskronkels van blanke gozertjes met een moedercomplex.Gepubliceerd op Nurks.
Tags: m/v

- Aanraders -