Hoe het grootkapitaal de wereld regeert

7 Februari 2016Op mijn leeftijd aangekomen kun je niet anders concluderen dan dat de wereld geregeerd wordt door het grote geld.
  Het lijkt een open deur, maar sta er eens bij stil. Doe die bril eens op. Kijk voortaan naar alles door die bril. De zin om te lachen vergaat je.

Nu is dat het laatste wat ik wil bewerkstelligen. Want groot geld of niet, lachen is toch het beste medicijn. Het enige zinvolle, wat mij betreft, in onze verder compleet onzinnige levenspaden op deze godverlaten aardbol. Lachen brengt geluk, zo simpel is het, al is dat enkel kortstondig en verandert het verder niets aan een eventuele miserabele gang van zaken.

  Het grote geld dus. De machtige bedrijven die de wereld runnen. Die onze westerse regeringen in hun ijzeren klem houden. Die onze democratische politici omkopen, die de wetten dicteren, die desnoods een federale regering boven de onze stichten om toch nog hun lucratieve doelen te behalen. Die in een democratisch land als de VS niet schuwen een heksenjacht op linkse intellectuelen te ontketenen onder het mom van vermeende sympathie met het communisme. Precies als in het standaardboekje van dictaturen.

  Speech van de topman van Shell gehoord? Had u niet een wtf-moment? Van: hoe kan iemand pontificaal alle bezwaren die momenteel onder de bevolking leven van tafel vegen alsof ze geen grond hebben? De opwarming van de aarde, het zojuist bereikte akkoord daarover, straal negeren? Het waarom legt hij zelf ongegeneerd uit: die speech is er voor de aandeelhouders. Zij moeten blijven geloven dat het Shell voor de wind gaat (pun intended). In zo'n wereld leven wij.

  Maar, zult u opperen, in een democratie, de habitat van deze kapitalisten, kiest het volk toch de leiders? Het volk dat toch meestal tegen dit soort uit de kluiten gewassen organisaties is? Het volk dat toch het algemeen belang voor ogen, en het goed met de mensheid voor heeft? En met de dieren, de natuur? Het welzijn van alles wat leeft? En dus links is? Het volk dat toch beslist wie de macht krijgt, en ze af zet wanneer ze niet doen wat wij willen?

  Het antwoord is even simpel als walgelijk: dan zorgt het grootkapitaal ervoor dat onze democratisch gekozen regeringen een klimaat scheppen waardoor het volk toch nog rechts gaat stemmen.

  Vul de rest maar zelf in.

- Aanraders -