Het à la carte-kiesstelsel

31 Maart 2018
- Het volk is dom
- het volk wordt gemanipuleerd door Rusland
- het volk wordt gemanipuleerd door Facebook

Blijkbaar drie redenen om de mogelijkheid tot referenda te houden over de te varen landkoers af te schaffen. Terwijl het kabinet herhaaldelijk belangrijke files achterhoudt voor de Tweede Kamer (én het volk), Reuters een ordinair particulier bedrijf is en het ANP nu ook. Alsof dat allemaal zo onpartijdig is.

Weet u wat partijdig is? Partijen!
Het is toch krankzinnig dat partij- consequent boven landsbelang gaat? In theorie werkt ons kiessysteem min of meer ("min of meer" zijnde toch, in mijn ouwe, cynisch geworden ogen, het meest haalbare inzake het fenomeen democratie). In de praktijk rijzen de haren mij regelmatig te berge wanneer de gekozen leiders, met hun handjeklap, door het volk vurig gewenste elementen schaamteloos naar de prullenbak verwijzen. Dit moet niet mogen, vind ik.

Daarom pleit ik voor een à la carte-kiesstelsel.

Op het stembiljet geen lijst van (mogelijk, en eigenlijk door de geschiedenis bewezen onbetrouwbare) personen, maar een lijst van maatregelen. Met vakjes. Die je lekker rood kan kleuren met je potloodje. Zoveel je wilt.
De biljetten worden verzameld, de vakjes geteld, knappe koppen rekenen de details uit (hoeveel vakjes, hoeveel stemmen etc). Dan gaan de ambtenaren aan het werk: een pakket van haalbare maatregelen wordt samengesteld EN UITGEVOERD.

Klaar.

Het kabinet schaffen we lekker af. Ze zijn toch echt nergens voor nodig. Ook in het huidige systeem zijn het de hoge (onzichtbare)  ambtenaren die het werk doen. U denkt toch niet dat elke 4 jaar alle protocollen op de mesthoop belanden en het wiel telkens from scratch uitgevonden wordt? Welnee. Het werk gaat door. Ministers zijn puppets, peperdure PR-dingetjes voor het volk. Om ons de illusie die we koesteren te laten houden dat we iets in de melk te brokkelen hebben. Weg ermee.

Af en toe dient het volk een nieuwe lijst van wensen in. Referenda blijven zeker bestaan, en worden echt interactief. Ze worden ingezet wanneer:
- het volk tussentijds iets te zeggen heeft over de landkoers
- de ambtenaren het niet meer weten. Ze vragen dan het volk om advies. "Zeg, volk, wat doen we nu hiermee?"

Politici als bestuurders? Niet meer van deze tijd. 

- Aanraders -