Moederschap

23 November 20152 moeders schrijven een boek getiteld Dit is het boek voor ouders met een leven. Moeders van ongetwijfeld 36 jaar voor moeders van ongetwijfeld 36 jaar, want dat is de leeftijd waarop je anno 2015 je eerste kind krijgt, meen ik te begrijpen uit het relaas van een vrouw van 35 jaar die ontroostbaar is nadat ze zich vervroegd in de overgang bevindt. 35 jaar, geen kinderwens noch relatie EN ontroostbaar. Noem mij ouderwets, maar ik vind dit een rare, onmogelijke zo niet onwenselijke combinatie. “Ja maar ik weet toch nog niet of ik IN DE TOEKOMST kinderen wil? Toch?” 35 jaar! Stokoud als je het mij vraagt. “Had je daar maar ietsjes eerder aan gedacht” wil ik dat hersenloze wicht toewerpen. 'Ietsjes' als in 'minstens 10 jaar eerder'.
 
Zucht.
 
En nu die twee overjarige troela's 'met een leven'. Op het Amerikaans continent worden kinderen van 30 (de VS) tot 50% (Brazilië) o.a. 'uit esthetische motieven' met de keizersnee geboren. Bedrijven als Apple en Facebook vriezen de eitjes van vrouwelijke werkneemsters in zodat ze lekker door kunnen werken zonder zich te hoeven bekommeren om de biologische klok. Is dit ons voorland? Menopausaal én moeder? Omdat je niet kon stoppen met een 'leven' hebben?
 
Wakker worden wijven! Werp je een jong op deze aardkloot dan doe je dat voor hem of haar, niet voor jezelf. Het is keihard werken. Je raakt er jouw figuur, je gezondheid, je carrière, je geld, je humeur en last but not least, je 'leven' mee kwijt. Je krijgt er niets nada niente voor terug, want zodra ze kunnen is het bye bye ouwe moeder. En die beslissing, die neem je voor je dertigste. Want daar begint de slippery slope down to menopause.
 
 
Welcome to the real world.  

- Aanraders -