Sletten

18 Juni 2011
"Slettenmars op 4 juni" las ik in Het Parool. "Eindelijk" verzuchtte ik, "een slettentocht. Eindelijk erkenning voor de minder preutse meiden." Dat leek me wat, en ook broodnodig, in deze tijd van demonisering van de vrouwelijke seksualiteit. Wat zeg ik: van ontkennen van de vrouwelijke seksualiteit. Bij de inheemse bevolking van Amsterdam zit het doorgaans wel snor: ze schamen zich niet voor hun piemels en kutten.

Maar meer dan de helft van de inwoners van Amsterdam komt van buiten de landsgrenzen. Hoe zit het met hun mores? Je hebt toch lastige extremen tussen, zoals de Bijlmermacho's en de Breezersletjes, die het begrip liefde zonder pardon lijken te hebben weggegumt uit de seksuele aantrekkingskracht, en vervangen te hebben door commercie (we lezen dat de meiden zich lenen voor seksuele activiteit in ruil voor drank) en macht.

Aan de andere kant van het spectrum: de Turkse medelander, met een ancestrale cultuur van machisme waar ik u tegen zeg. Als moderne Amsterdamse geboren in zo'n gezin ben je niet jarig: je broertjes zijn ontelbare malen meer waard dan jij, houden je in de gaten, verklikken je aarzelende eerste stappen op het liefdespad, en snijden zelfs je keel door mocht je het gore lef hebben om een jongen lief te hebben die niet past in het economische plan van de familie. Een gruwel.

Hoe blij ben ik achteraf met mijn puberteit. Geboren in de goddelijke jaren dinges, heb ik volop mogen genieten van de verworvenheden die de generatie voor mij heeft bevochten. Voor de meiden van mijn generatie was dat allemaal vanzelfsprekend. Het waren de ongevaarlijke jaren tussen syphillis en aids, neuken was een normaal onderdeel van het leven, dat deed je zoveel mogelijk en met wie je maar wilde - dat deden de jongens ook - en daar had niemand wat over te zeggen. We geneerden ons niet voor ons lijf, gingen bloot in het openbaar als de situatie daarom vroeg. We waren speels en lekker bezig, niet vunzig.

Ik heb me ook nimmer een slet gevoeld. In het licht van de recente trend vanuit bepaalde kringen om de vrouw het recht op een onbekommerde seksuele leven in te perken, ben ik me bewust geworden van de precariteit van de vrijheid die we genoten. Een slettentocht kwam me als geroepen voor. Geen overbodig initiatief in deze stuurloze tijden waar overmatige preutsheid op de loer ligt (waag het bijvoorbeeld niet meer om je dochter van 4 naar zwemles te sturen zonder topje!). Een hart onder de riem voor de meiden uit bekrompen gezinnen. Een openlijk "bedankt" aan de jaren-zestigers.

Hoe teleurgesteld was ik toen ik de beelden zag: queers en travestieten alom. De slettentocht was gekaapt door de seksueel afwijkenden. In plaats van normale vrouwen en moeders van gezinnen die er openlijk voor uitkomen dat ze tot hun grote tevredenheid een bloeiend seksleven hebben (gehad), stelden de meest extreme gevallen uit het land zich ten toon aan het verbijsterde deel der natie dat uit minder tolerante streken komt. Homo i.p.v. hetero.

De media gingen hier gretig op in, want laten we eerlijk zijn: wie is er nou fotogenieker, the girl next door of een bont uitgedoste Dolly? Maar hoe contraproductief! Denken ze nou echt iets te zullen veranderen in de gefossiliseerde denkbeelden van (een groot deel van) de etnische medemensen? Opeens begreep ik de afkeer van vele homo's voor de Gay Parade (Leuk Bedacht, Slecht Uitgepakt). Ik vond die tot nu toe overdreven. "Laat ze nou maar op schallende beats zwaaien met roze struisvogelveren in hun togus gestoken, wie doe je ermee kwaad?", dacht ik in mijn onnozelheid, en egoïsme.

Egoïsme, ja, want zodra het over míjn levensstijl ging, vond ik het opeens niet meer kunnen. Dan is het niet meer lollig, maar gevaarlijk. In een wereld waar homo's verketterd worden, vrouwen weer eens de schuld krijgen van hun verkrachtingen en kleuters schaamlippen onverdoofd worden weggesneden is seksualiteit ook een ernstige zaak. Helaas. En helaas helpt het dan niet om je excentriciteit in het gezicht van de omstanders te duwen. De slettenmars moet dan ook geen podium worden waar elke aandachtsfreak zijn gratis showtje komt geven. Daar hebben ze al de Gay Parade voor.Eerder op AT5 gepubliceerd

- Aanraders -