het Blogbal

10 Maart 2012Sinds jaar en dag staat de tweede dinsdag in maart in het teken van een bijzonder nationaal evenement te Amsterdam: het Boekenbal. Dan verzamelen zich de intelligentsia van het land. Dat is het beeld dat wij Amsterdammers er tenminste van hebben.
 
Wat mij betreft is het een doodgewoon bedrijfsfuifje. Wat nou intelligentsia? Wie werkelijk binnen het heiligdom heeft weten te dringen zal het beamen: de helft van de gasten bestaat uit penoze-achtige figuren die zich door middel van een paar ruggen toegang tot het exclusieve clubje hebben verschaft. De helft van de tweede helft bestaat uit derderangsschrijvertjes van niet nader te noemen publicaties, die dolblij aan de hand van hun uitgevers binnen worden geleid. De helft van het laatste kwart, dat zijn de niet bijster intelligent te noemen beroemdheden, die voor geldstromen zorgen. Rest een achtste van MOGELIJK talige geniën. Zeer ruim bemeten.
 
In 2010 vond ik dat opeens niet meer kunnen. Die kapsones. Die façade van would be intellectualiteit. Die achtergrond van doodgewone, boerse money-money-money onder een gouden laklaagje. Dus begon ik het Blogbal. Voor de bloggers. Ons eigen boekenbal. Op dezelfde dag, en om de hoek van het Boekenbal, namelijk in de Balie te Amsterdam. Want de bloggers, die kunnen schrijven. Dat weet iedereen die wel eens op het internet leest. Daar zitten parels tussen om u tegen te zeggen. Je kan zeggen dat blogland DE ware kweekvijver van literair Nederland is. Destijds was ik een complete nobody, maar niettemin vond mijn idee weerklank: in 2011 konden we een paar honderdtal online schrijverts in de Balie ontvangen en beleefden wij een onvergetelijke avond.
 
Dit jaar is het weer raak. Aanstaande dinsdag vanaf 19:30 uur verzamelt de crème de la crème van de Nederlandse blogosphere zich tegelijk met het Boekenbal op het Leidseplein om een lange neus te trekken naar de boekenballers, maar vooral om feest te vieren met elkaar. U, mijn lezer, bent van harte uitgenodigd om het glas te komen heffen met uw favoriete online schrijvers, twitteraars, facebookers en wat dies meer zei. Ze komen allemaal! Proost!
 
 
 
.
 
 

- Aanraders -