Geld

15 Maart 2008"There are so many ways of earning a living and most of them are failures."
Gertrude Stein, Hilda

Vrouwen en geld, dat wringt. Vrouwen hebben er een handje van om te excelleren in beroepen waar ze geen stuiver mee verdienen. Ze doen massaal dingen waar niemand geld voor over heeft, in de zorg, in de kunst, in de... noem maar op. Ik heb lang gedacht dat het kwam doordat mannen van oudsher de lakens hebben verdeeld in wat monetair interessant was en wat niet, waarbij ze zichzelf voor ogen hadden als voorbeeld en als begunstigden. Waardoor "vrouwenberoepen" lager gewaardeerd werden en vrouwen dus minder betaald bleven. Want, voor degenen die het nog niet weten: we krijgen zelfs in dit land nog steeds gemiddeld (18%!) minder betaald dan de broeders, voor hetzelfde werk.

Misschien kwam het omdat vrouwen niet om geld gàven, dus nooit zoveel vroegen als de mannelijke sollicitanten. Later las ik dat als vrouwen massaal een mannenbolwerk binnensluipen, de salarissen in die branche van de weeromstuit tuimelen, voor mannen en vrouwen. De pecuniaire waardering van de maatschappij voor een bepaald segment is blijkbaar gekoppeld aan de feitelijke ratio man/vrouw tussen de beoefenaars van dat werk.

Vrouwen zijn dus economisch, hoe dan ook, de klos. Hoe komt dat dan toch? Hoe komt het dat wat wij het liefst willen doen geen cent opbrengt? Hoe komt het dat als we iets goed kunnen het minder waard is? Het is een omgekeerde koning Midas-syndroom: alles wat hij aanraakte veranderde in goud, alles wat wij aanraken verandert in... Liefde? Harmonie? Geluk? Van dat allemaal een beetje, maar zeker niet in geld..

- Aanraders -