Een intelligent boek over moederschap

1 Mei 2023http://oudzeikwijf.com/images/KbeM-RNrmhjh.jpg

The Baby on the Fire Escape, van Julie Phillips.
 
"Can I survive having a baby? Will I lose myzelf – my body, my mind, my options – and be left trapped, resentful, and irretrievably overwhelmed?"
 
Een normale vraag voor elke primipare vrouw. Voor niemand is het makkelijk, een eerste kind krijgen, ook niet voor de vaders trouwens (niet zelden raken die totaal in paniek), maar als je kunstenares bent, schrijver of anderzijds creatief je brood verdient, is het helemaal een drama. Want een baby – een kind, een puber – eist zoveel van je concentratie dat je talent kopje onder dreigt te gaan.
 
Daarom dit boek, The Baby on the Fire Escape, geschreven door Julie Phillips, een in Amsterdam wonende gelauweerde Amerikaanse schrijfster. Zij heeft onderzocht hoe  een aantal vooraanstaande kunstenaressen en schrijfsters uit de Anglosaksische wereld het krijgen van kinderen hebben doorstaan en opgelost – elk op haar eigen manier, de een meer out of the box dan de andere, en elk met een eigen les voor ons, (toekomstige) moeders.
 
Dat negatieve effect van baby's op de creativiteit is te lang aanleiding geweest tot dekwalificatie van vrouwenkunst. Die kon niet goed zijn. De ondermaatsheid was inherent aan het feit dat vrouwen hun aandacht niet voltijds en volledig aan hun kunst konden wijden.
Julie Phillips toont ons een palet aan sterke vrouwen die geweldige kunst en boeken hebben geproduceerd, niet zelden dankzij eerder dan ondanks hun moederschap.
"But babies create books too: The Millstone [roman van Margaret Drabble] brought maternity back from its ghosly status by revealing it as a hero’s journey and a tale worth telling."
 
De aangedragen vrouwen zijn wellicht niet allemaal even bekend bij het Nederlandse publiek, maar de verhalen, de boodschap, zijn universeel.
Gelukkig heeft de uitgeverij Julie's intellectuele prosa niet gekortwiekt ten behoeve van het bereiken van een dommer publiek. Het is orgastisch om eindelijk iets hyperintelligents te lezen over een onderwerp dat te vaak besmuikt lachend onder dom chicklit wordt geveegd, oppervlakkig en clichématig behandeld.
"Women girlified, exiled and isolated in domesticity." (Lorna Sage)
 
Nee, dan dit boek. Lees het in het prachtige Engels van Julie. Het zal jouw eigen moeizame relatie met moederschap in perspectief zetten. Het zal die relatie verrijken, en verlichten.
Broodnodig.
 
 Julie Phillips
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Aanraders -