De teloorgang van de kritische zin

18 Oktober 2015In die hele discussie voor of tegen hipsters stoorde mij dat tegenstanders onder de neus werden gewreven dat hipsters een jeugdbeweging was, net als vroeger de punkers en de hippies. NEEEEE! Schreeuwde alles in mij. De hipsters zijn TRUTTIG! De vergelijking met lui die iets voor stonden liep mank, vond ik.
Mijn onbehagen groeide, omdat ik niet preciezer de vinger kon leggen op wat mij bugde. Het kwartje deed er maanden over om te vallen. Gisteren gebeurde dat. Vanwege een quote van Daft Punk die niet aan extasy doen omdat het ‘hun kritische zin doodt’.
Kritische zin. Géén kritische zin. DAT IS HET! Dat is wat ik maar niet tof kan vinden in hipsters in het bijzonder en hun generatie in het algemeen: de afwezigheid van kritische zin.
De puzzelstukken bleven maar in de lege vakken vallen: schaapachtigheid, beaat materialisme, dom kapitalisme, truttigheid, uiterlijk boven innerlijk, grenzeloze naïviteit. Dat is wat ik verwijt aan de nieuwe generatie. Ze laten zich van alles welgevallen zonder in aktie te komen. Bij de demo tegen TTIP was de gemiddelde leeftijd bedroevend hoog.
Lieve jongelingen, is het de bedoeling dat de ouderen van dagen voor jullie de kastanjes uit het vuur blijven halen? De oude hippies en punkers met wie jullie vergeleken worden? Of komt er nog wat van? Reageer verdomme! Vermijd de gevestigde horeca! Al bedrijven ze volop Nieuw Ruig (Roest, Hannekes Boom), het blijven zakkenvullers! Loop met een grote boog om (zgn) festivals heen! Te duur! Boycotten! Organiseer je eigen dingetjes maar, gratis voor iedereen, zonder al die peperdure techniek. Stap uit de i-phonerace! Besef dat jullie verslaafd zijn GEMAAKT aan die techniek. Om geld aan jullie te verdienen. Veel geld.
Elke generatie heeft zijn drugs. Extasy heeft makke schapen van ons gemaakt. Je zou er bijna een complot achter zien.

- Aanraders -