Aan de lijn

30 Mei 2009"Françaises doen niet aan de lijn" luidt de oneliner. Het is een mythe. Nergens wordt zo veel hardcore gelijnd als in Frankrijk.

Hoe Mireille Guiliano, schrijfster van "French women don't get fat" en zelf geboren en getogen in Frankrijk, aan deze wijsheid komt is mij een raadsel dat ik niet anders kan verklaren dan door te speculeren dat zij in een reservaat heeft gewoond. Een reservaat vol ultradunne Françaises die niet lijnen.

Ik, daarentegen, ben opgegroeid tussen de (beeldschone en dunne) Françaises van allerlei pluimages, en geloof mij, zij letten wel op de pondjes. Al-le-maal. Al-tijd. Ob-se-sief. Om er gek van te worden.

Gelooft u mij niet? Bij uw volgende bezoek aan mijn land van oorsprong, loop een willekeurige bureau de tabac binnen en aanschouw het assortiment aan damesbladen. Mits in de juiste tijd van het jaar kan het u niet ontgaan: geen enkel tijdschrift waagt het een dieetloze cover te tonen. U wordt er duizelig van? Ik ook.

O wat was ik blij toen ik in Nederland aankwam. De vrouwen waren er zo lekker dik. Niet obees dik, lallig dik of ander ongezond dik, maar gewoon lekker in hun vel, ongegeneerd mollig en gespierd, sterk. Ze blaakten van gezondheid. Zelfs in hartje Amsterdam, terwijl hun pendanten in de Franse hoofdstad schuifelden door betonnige decors als lijkbleke en graatmagere schimmen. Opgetut met felle lippenstift en omringd door een wolk van parfum, dat wel.

Hoe goed ik me ook probeer te herinneren, ik kan het door Mireille Guiliano geschetste beeld niet thuis brengen. Als je in Frankrijk niet regelmatig op dieet gaat, dij je onherroepelijk uit. Hoe zou het anders kunnen? In een land waar lunchen elke dag zo'n twee uur in beslag neemt en waar je het 's avonds nog eens dunnetje over doet _ in weerwil van nog een hardnekkige mythe. Waar elke maaltijd van minimaal een glas alcohol vòòr en een glas tijdens wordt voorzien (waar het heus niet altijd _ nog een mythe _ om wijn gaat, maar dikwijls om bier)? Waar feestdagen opgeluisterd worden door heuse banquets, dwz eindeloos taferellen onderbroken door trous Normands? Olijfolie zegt u? o-O die was ik vergeten. Olijfolie, waarempel. Het moet wel de olijfolie zijn die de dames slank houden. Vast en zeker.

Mijn vriendinnen en mijn zussen doen het zo: ze koken voor de heren. Zelf eten ze drie keer niks. En als ze zich toch eens per ongeluk laten gaan, dan volgt een dag van vergaande ascese met magere bouillon, twee blaadjes kropsla zonder dressing en een halve appel toe. Ook hebben zij àllemaal, àlle diëten uitgeprobeerd, waarbij het innemen van dubieuse preparaten (zoals schildklierextract) niet wordt vermeden. Eentje van hen is zelfs, uitsluitend op esthetische gronden, tot anorexia toe gegaan. Met uitstekende resultaten: zij was een heel jaar de magerste van ons allemaal.

Maar nee, de Française lijnt niet. Weet u wie niet lijnt? De Nederlandse vrouw. En zij is de mooiste vrouw van de hele wereld.


.

- Aanraders -

Boer zoekt vrouw

Vorige week heb ik voor het eerst naar Boer zoekt Vrouw gekeken. Ik weet het, ik ben er schromelijk laat mee. Dit soort TV trekt me gewoon niet. Eerst vond ik het best geinig. Al die boeren die tegen het verwachtingspatroon in over hun emoties gingen uitweiden. Meesterlijk. Ik had nog niet begrepen ...

(lees meer)

Moeders & Werk

Marianne Zwagerman heeft een boek geschreven. Hoewel... “Is dit een boek?” riep Bleker bij Pauw & Witteman. Daar had hij een punt, en Marianne Zwagerman niet. Haar betoog rammelde aan alle kanten. Ze verklaarde in het belang van vrouwen te willen opkomen, door ze te pushen om een “carri...

(lees meer)

Inflatie

Ik was altijd wel een tikkeltje jaloers op Edinburgh, dat elke herfst een Fringe Festival had, waar alle stand up comedians die ik leuk vind leken op te treden. Hier moest ik het doen met de *gaap* Uitmarkt, wat ik dus al lang niet meer deed. Wie schetste mijn verbazing toen ik afgelopen d...

(lees meer)

Nieuwswaarde

In het Parool van dinsdag schrijft Karin Spaink (lees die vrouw!) hoe haar ideale krant eruit zou zien, namelijk digitaal, zonder sport, TV- en BN'ersinfo en zonder artikelen van minder dan 300 woorden. Links van het artikel staat in rode koeienletters: Karin Spank. Een grap van de zetters, die haar...

(lees meer)

De krabbenmand

Een merkwaardig patroon op de Amsterdamsche fietspaden: mannen halen je (vrouw) in om verder te sjezen. Vrouwen daarentegen, halen je in om pal voor jou vaart te minderen. Jij hebt dan 2 opties: of je gaat op de rem, of je haalt ze op jouw beurt in (en gaat flink harder dan je eigenlijk wilde, ander...

(lees meer)

All inclusive

Je hebt mensen die voor de grap hun huis opzeggen en in hotels gaan wonen. Geef ze ongelijk. In Amsterdam huren is een crime. Vroeger kon dat nog: als je moeder de tegenwoordigheid van geest had om je tijdens de zwangerschap al in te schrijven bij de woningbouwvereniging, dan had je tegen je 25ste l...

(lees meer)

Aangeraakt

De gruwel van kaartjes bestellen voor een voorstelling is dat je echt moet gaan. Ik trotseer een fikse verkoudheid en sleep me naar het Pleintheater, waar het stuk "Aangeraakt" van het splinternieuwe gezelschap Aumento in premiere gaat.Opeengepakt in de kleine zaal wachten wij op wat komen gaat. De ...

(lees meer)

Kapsones

La Vallade, dat is zo'n plek waar iedereen in de Watergraafsmeer de mond vol van heeft. Dáár moet je blijkbaar zijn, als je tenminste wilt eten, het liefst in een Franse atmosphère. Die hele hang naar dat Franse komt mij als ex-Française de keel...

(lees meer)

Abortus

Wij vrouwen mogen niet aborteren. In zijn algemeenheid bezien, dan. Op de tijdschaal van de aanwezigheid van de mens op aarde is het een fractie van een seconde in een minieme portie van het wereldoppervlak oogluikend toegestaan. Voor de rest verboden of anderzins onmogelijk gemaakt. Wie zwanger raa...

(lees meer)