The Wall

7 November 2009Op 9 november 1989 viel de Muur. Dat zullen we weten. Op alle zenders wordt de Muur herdacht. Mijnheer Oud Zeikwijf is daar lyrisch over. 

Al langer liep hij rond met zijn idee om een potdichte muur rondom Israël-Palestina te bouwen. Daarbinnen zou het gevecht kunnen uitbarsten zonder uit te lekken naar de rest van de wereld, en zonder hulp van de rest van de wereld. Dat idee ging oorspronkelijk om voetbalvelden: hup, een grote kooi eromheen en alle hooligans erin.

Nu hij op Nova Muurfanaten ziet die een Muurmuseum willen oprichten is hij niet meer te stuiten.

Er moet geen Muurmuseum maar een Murenmuseum komen. Met stukken uit alle bijzondere Muren van de hele wereld: de Chinese Muur, de Gaza Muur, de Berlijnse Muur. Straks komen er ook mensen aanzetten met een stuk Muur uit Peru, of Mozambique. Van Muren waarvan zelfs Nova het bestaan niet kende.

Maar het fijnste vindt Mijnheer Oud Zeikwijf het idee van een Murenpretpark. Een flink stuk land omzoomt door een knoert van een Muur, die we voor de gelegenheid door onze oudste onvervalste Amsterdamse Muurartiest Fabrice picturaal onder handen laten nemen.

Bezoekers betalen flink (500 euro) maar dan heb je wat. Je mag kiezen bij welke partij je hoort: de Ossies of de Wessies, de Israëli's of de Palestijnen, de Basken of de Spanjarden, de Corsicanen of de Fransen, de Romeinen of de rest van Europa, George Bush of Saddam Hoessein, de Ieren of de Engelsen, de Chinezen of de Tibetanen, Indianen uit de Amazone of de grondonteigenaren, de kapitalisten of de communisten, Ajax of Feyenoord. Dan mag je het naspelen. Door erop los te rammen. Door elkaar. De Corsicanen zullen bommen leggen bij de Engelsen, de Chinezen zullen achter de Palestijnen aan gaan, de Ossie's achter Feyenoord etc... De show wordt uiteraard door reality-teevee-camera's verslaan.

Vervolgens gaat het park op slot en hebben we een groot deel van de wereldproblematiek opgelost..

- Aanraders -