Sintvrij

6 December 2011Mij begint de vraag “Wanneer vieren jullie Sinterklaas?” danig de keel uit te hangen. Waarom die vraag überhaupt gesteld moet worden is mij een raadsel en een ergernis. Je vraagt toch ook niet: Wanneer vieren we Kerst? Of Oud & Nieuw? Die data staan vast.

De datum voor de viering van Sinterklaas staat ook vast: 5 december, de laatste avond die de Heiligman in het koude kikkerlandje doorbrengt. Helaas is 6 december, de sterfdag van Nicolaas bisschop van Myra, al sinds de Reformatie van 1572 geen vrije dag meer. Onze kindjes mogen een uurtje later op school verschijnen, maar op uw kantoor wordt u stipt om 9 uur verwacht, net als elk andere werkdag. Dus vieren Nederlanders pakjesavond bij voorkeur niet op de geijkte datum, tenzij die datum op een vrijdag of een zaterdag valt. Men wil, dat is volkomen begrijpelijk, zich vol kunnen plempen met een katerige en luie morning after in het vooruitzicht. Ergo de vraag: “Wanneer vieren wij Sinterklaas?”

De afgelopen jaren is er druk uitgeoefend om van het islamitische Suikerfeest een nationale vrije dag te maken. Ik zou zeggen: first things first. Eerst beginnen met het eeuwenoude Sinterklaasfeest, dat sinds de 12de eeuw in Nederland wordt gevierd, dan pas nadenken over mogelijke nieuwe importvrijedagen. Sinterklaas wordt al zo lang verguisd door de autoriteiten. Hij wordt Sint genoemd, maar het Vaticaan heeft hem niet hoog op de heiligenladder staan – hij is er zelfs ooit helemaal uitgekieperd – , wat te begrijpen valt als je weet dat hij oorspronkelijk naar Nederland is geïmporteerd door Vikingen (vervloekte heidenen!), die hun god Wodan in hem herkenden, en dat hij de beschermer van dieven, zeemannen en hoeren is, van de zelfkant dus. Zijn status is hem door het volk gegeven, dat hem maar bleef vereren: een echte democratische heilige dus. De oudste kerken in Nederland zijn steevast Sint Nicolaaskerken, zo ook in beginsel de Oude Kerk in Amsterdam, die pas later haar huidige naam heeft gekregen. Sint Nicolaas is ook de beschermheilige van de stad Amsterdam. Geen onbelangrijke figuur zou ik zeggen.

Long story short: 6 december vrij! Ere wie ere toekomt.Op AT5 gepubliceerd.

- Aanraders -