Placebo

13 April 2008Placebo werkt. Wetenschappers hebben dat in talloze onderzoeken aangetoond. Enkel het procentage van werkzaamheid verschilt, van 10 tot 100%. Ik neem voor het gemak 50%. Stel dus dat een nepmiddel in de helft van de gevallen werkt. Waarom geven huisartsen niet standaard een placebo als eerste probeersel? Waarom krijg ik dan nog chemisch gif als ik op het spreekuur verschijn en om een middel verlegen zit? Ik zou het wel weten, als arts: eerst een placebo. Even laten bezinken, en pas bij herhaling van de klachten een "echt" medicijn. Wat een kostenbesparing voor de zorg!

In het licht hiervan wordt de heksenvervolging op de alternatieven dubieus. Als onomstotelijke nepperds door de gevestigde wetenschap als werkzaam worden bestempeld, waarom dan nog twijfelen aan het nut van homeopathie en andere geneeswijzen? Al doe ik er nog zo mijn best voor, ik kan simpelweg niet geloven dat de farmaceutische industrie zich afzijdig houdt in deze kwestie.

Weet u dat in de VS deze bloeiende industriële tak het dubbele uitgeeft aan reklame dan aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen? Weet u dat die verantwoordelijk is voor het verbieden van talloze zeer handige middeltjes op de Nederlandse markt? Dat zodra de grote farmaceuten zich bemoeien met de productie van homeopathische middelen, de verpakkingen zo geconstrueerd worden dat je veel meer (een hele huls korreltjes zgn = "één dosis" in een keer ipv één korreltje) tot je moet nemen en zo meer geld uitgeeft? Weet u dat de farmaceutische industrie op grote schaal zogenaamde congressen organiseert door de hele Westerse wereld, waar onder het mom van kennisuitwisseling tussen wetenschappers en artsen vooral grove handel wordt bedreven?

Ik voel aan mijn water (ik lijk Jomanda wel) dat de farmaceuten hun best zullen blijven doen om ons tot in lengte van dagen ongevraagd van hun smerige brouwsels te voorzien. Ik maak me daar niet druk om. Ik blijf onverdroten om een placebo vragen.

- Aanraders -