Humor bij de Appie

5 April 2015De vaststelling op deze mooie paasdag: ze hebben humor bij de Appie.
Met Pasen zijn de traditionele boterlammetjes dit jaar vervangen door boterkonijntjes, wat van mij mag, maar onderdoet voor bijv. boterpiemels. Het is tenslotte het feest van de reproductie, laten we dat niet vergeten, een heidens ritueel van de prechristenen. 
 
Toen het Christendom in die goeie ouwe tijd ter lande arriveerde, was het een exotische ideologie uit een verre woestijn. Hoe ze het schopte tot de grootste religie ter wereld valt enkel uit te leggen door te verwijzen naar een even goede als bikkelharde PR-campagne. De Christenen van het eerste uur waren PR-geniën.
Venerunt viderunt vicerunt.
Toen ze venerunten, viderunten ze dat de heidenen leuke feesten hadden waarbij werd gevroten en gezopen. En waarschijnlijk ook geneukt en dat was wat ze werkelijk bugde. De Christenen zijn meestal erg tegen neuken. Behalve in het kader van een religieus contract genaamd huwelijk. Ik weet niet hoe dat zit met het juridisch contract huwelijk, als dat niet door de kerk gesanctionneerd is. 
Het meeste geneuk gebeurde bij Pasen. Dan vierden de heidenen dat de eenden in de gracht aan het neuken sloegen. 
Dat was een te gek feest.
De PR-geniën wisten het meteen: die feesten gaan we ons toe-eigenen. Hoppa. Koppelen aan die leipe langharige dude met de doornenkrans aan het kruis. Niets 'feest van het weggaan van het daglicht" of "feest van de terugkeer van het daglicht". Voortaan noemen we dat Kerstmis (feest van de geboorte van die dude) en Pasen (feest van de dood van die dude.- leuk!) en wat dies meer zij. Het lukte ze ook nog. 
 
Maar die PR-dudes waren niet zooo geniaal dat we heden ten dage met Pasen boterjezusjes bij de Appie zien liggen. Tussen de boterkonijnen die dit jaar opgestapeld waren in de koelvitrine stond een eenzame boterkerstman. 
Denk hier over na.
Een boter-fokking-kerstman.
 
Hoe verklaren jullie dat? Ik neem aan dat de boterlammetjesmachines één mal per keer krijgen: met Kerstmis de boterkerstmannen en met Pasen de boterlammetjes of - konijnen. Hoe komt een enkele boterkerstman ertussen? Het kan toch niet anders dat iemand een boterkerstman van Kerstmis tot Pasen heeft bewáárd? Een medewerker van de Appie wellicht? Die dacht: laat ik ff grappig wezen. Of een klant, die een boterkerstman van vorig jaar in zijn vriezer aantrof en tegen zichzelf zei: die neem ik ff mee. Of het is gewoon de Appie zelf, die boterkerstmannen en -lammetjes van jaar tot jaar invriest en nu een fout maakte. 
Wat denken jullie hiervan?

- Aanraders -