Het internet is kapot

14 April 2018Het internet is kapot.
Het was ook te mooi om waar te zijn.

Ik wil dit al langer schrijven, sinds ik de tentakels van het online monster zich diep in mijn levend vlees voelde vastbijten. Als de draden van een pacemaker nestelden ze zich in het menselijk weefsel, groeiden ze vast, dieper, steeds dieper, tot het uitrukken niet meer kon zonder de patiënt te doden.


Er moest iets gebeuren. Wij mensjes moesten in opstand komen voor het te laat was. We dienden dat veelkoppige monster een halt toe te roepen, voor hij ons onherroeppelijk de baas werd. Ik ben gaan minderen. Ik, een early adopter, ging op cyberdieet. Omdat het een verslaving is, moet je gereedschap gebruiken. Mijn gereedschap werd: het me zo moeilijk mogelijk maken. Dus geen gebruiksvriendelijkheid: geen smartfoon, geen automatische inlog. Enkel stokoude computers die na een uur opstarttijd je vragen om wachtwoorden voor werkelijk overal waar je naar toe wilt. Het werkte, ik slankte af. Maar de offers waren niet mals. Volgersaantallen kelderden. Ik werd niet meer gelezen, verdween in de anonimiteit. Ik moest beseffen: ik heb geen oplossing. Dus kon ik er niet over schrijven, want ik wil niet de pessimist zijn die, ongeschoren en met vies lang haar, op een sinasappelkistje het einde der tijden komt aankondigen.
 

Nu dat Arjen zelf begonnen is met de opstand, kan ik niet meer wachten. There it is. De revolutie is begonnen.
 

Het internet is vergiftigd. Niet alleen facebook, het is overal. Jullie met je smartfoontjes zijn kleine Borgs geworden die volledig in dienst staan van het Collectief (in de etymologische zin: “dat wat verzamelt”) - een Collectief dat het niet goed met de mensheid voor heeft. Elke app verschaft zich toegang tot je hele wezen, en tot elk wezen met wie je in contact staat. Elk online service qui se respecte doet dat ook. We zijn overgeleverd aan het grote geld, en in zijn kielzog, aan potentiëel gevaarlijke entiteiten of organisaties. Arjen weet dat ook. Waarom hij enkel facebook aanpakt is waarschijnlijk omdat je:
- ergens moet beginnen
- een afschikwekkend voorbeeld moet stellen voor de rest van de internetbedrijven

 

Ik heb geen oplossing. Enkel dat we op de rem moeten trappen. Strijden voor het behoud van het klein beetje autonomie die ons nog rest.
- sociale media minderen
- strategiën van internetreuzen ontmaskeren: hun geheime software open source maken dmv hacken of infiltratie als medewerker
- smartfoons gebruiken als gevaarlijk gereedschap
- terug naar de gewone winkels
- strijden tegen afschaffing van contant geld
- luisteren naar de adviezen van Bits of Freedom
 

Het is oorlog. We moeten in het verzet. Nu. Allemaal.

 

 

 

- Aanraders -