Democratie

1 Januari 2011"The best argument against democracy is a five 
minute conversation with the average voter."
 Winston Churchill

Wij blikken terug op 2010.
2010 stadgenoten! Het Wikileaks jaar natuurlijk, waarvoor ik u verwijs naar mijn Oudejaarsconference, op Nurksmagazine. Maar ook het jaar waarin de democratie haar gele tanden heeft laten zien. 

Democratie. Het leek zo aardig. Stemrecht voor alle burgers. Ik heb lang niet getwijfeld aan de perfectie van het systeem van volksvertegenwoordiging. De eerste barst in het harnas kwam toen ik mijn toenmalige mentor Robert Jasper Grootveld vroeg op wie hij ging stemmen. Zijn antwoord was: "Stemmen? Ik ga toch niet mijn eigen zweep kiezen?" 

Daar zat wat in.

Decennia later is het zover: gans het land heeft het gevaar inherent aan het democratisch proces in vol licht aanschouwd. Nu zijn de patjepeeërs aan de macht, morgen de kapitalisten die voor geld over lijken gaan, overmorgen de religieuze blinden, al naar gelang de hoeveelheid gelijkgestemden onder het volk. Hopen op een land vol beschaafde en intelligente lui is zò 2009. Compleet 'asbine'.

Democratie: wat ermee te doen? Weggooien dan maar? Dat kan niet. Hoe beroerd ook, het blijft de minst erge van alle staatsvormen. We moeten toch wat.

2010: het jaar van de minst erge staatsvorm.Dit stukkie is ook op AT5 te lezen (link volgt).
.

- Aanraders -