Trump for president

23 Juli 2016Kijk onze politici nou verontwaardigd reageren op de kandidatuur van Trump voor het presidentschap van de VS. Ze buitelen over elkaar heen om hun afkeuring in de sterkste bewoordingen te betuigen. Ik kijk ernaar en word bevangen door wat ik tegenwoordig noem 'de verbazing om de verbazing', een toestand dat mijn gemoed, sinds ik 50 ben, te vaak kleurt.
Deze politici lijken verbaasd dat iemand als Trump straks het machtigste land van de wereld kan gaan leiden. En ik verbaas me om die verbazing.
Er floepen twee vragen in mijn hoofd:

1) Ménen ze die verbazing? En zo ja, hebben ze hun hele leven zitten slapen?
2) Spelen ze een spelletje?

Zolang ik daar geen antwoord op heb zal ik die lui op het pluche niet vertrouwen. Het zijn of randdebielen die niets van de wereldpolitieke machtsspelen begrijpen, of enorme manipulatoren die hypocriet zitten te doen om in een gunstig daglicht bij de kiezer te komen.

Want het zijn al sinds ik me kan herinneren toch altijd al de Trumpjes van deze wereld die in de V.S. aan de stuurknuppel zitten. En daarmee over de aardkloot heersen. Een status quo die iedereen, behalve een paar anachoreten zoals ik, lijkt te billijken. Ik voel me steeds meer een obsolaat in een land vol kippen zonder kop die zichzelf voorbij rennen in hun race voor Brood en Spelen, steeds meer Brood en Spelen - waarbij broden apps, apparaten, abonnementen en vliegreizen zijn en spelen, ahum... apps, apparaten, abonnementen en vliegreizen - niet beseffend dat hun blinde gedrag verwoestende machten in stand houdt.  

Wéten onze weledelgeleerde leiders dan niet dat het in de V.S. de gewoonte is wetsvoorstellen knipplak over te nemen van drafts aangevoerd door de lobby van machtige bedrijven? Wéten ze werkelijk niets van de angstaanjagende macht van die bedrijven? Hebben ze geen idee welke bedrijven dat zijn? Beseffen ze niet dat, bijvoorbeeld, het leger van dat land als doel heeft fabrikanten van wapens van winst te voorzien? Hebben ze niet door dat de regering geen eigen geld heeft maar voor elke uitgave bij de Fed (een particulier bedrijf) om dollars moet bedelen? Hebben ze in hun leven (dat min of meer dezelfde spanwijdte heeft als de mijne) nooit gezien dat iedereen die zich openlijk (in ieder geval degenen die daar succes mee hebben) tegen de macht van deze bedrijven keert, de mond wordt gesnoerd en zo nodig een kopje kleiner wordt gemaakt? Snappen ze niet dat deze bedrijven op gezette tijden een schattige puppet van een president laten aanstellen, die voor de wereldbevolking de idee van democratie in stand houdt waar hij tegelijkertijd machteloos toeziet hoe zijn aanvankelijke idealen in rook opgaan zodra hij in het Witte Huis zit?

U zult begrijpen dat ik een eventuele verkiezing van Trump als president van de V.S. verwelkom als een verfrissende eye-opener voor onze pluchezitters. Eindelijk duidelijkheid! Eindelijk met open vizier strijden. Eindelijk de verborgen machten in de spotlights.

Ik kan eigenlijk nog niet geloven dat dit werkelijk zal gebeuren. Te mooi om waar te zijn.

- Aanraders -