Kansspel

8 Oktober 2010Een regeerperiode van 4 jaar is natuurlijk te kort. Zeker met die formaties van tegenwoordig, die gemakkelijk een halfjaar in beslag nemen. Bovendien is 4 jaar geen lekker tijdsgewricht; 10 jaar, das pas een brok tijd. Een decennium. 8 jaar kan ook, met een uitloop van 2 jaar voor goed gedrag. Bij grove schending van de democratische uitgangspunten mag de Koningin de regering vroegtijdig naar huis sturen. Laat ik het samenvatten:

Jaren ’60: kabinet Zijlstra
Jaren ’70: kabinet Den Uyl
Jaren ’80: kabinet Lubbers
Jaren ’90: kabinet Kok
Jaren nul: kabinet Balkenende
Jaren tien: kabinet Rutte-Verhage
Jaren twintig: kabinet Wilders.

Kabinet Wilders? Dat weten we toch nog niet? Nee, maar we kunnen er wel alvast op gokken. Een variant op de voetbaltoto. De vliegen in de klap:
1-het animo om te gaan stemmen neemt zienderogen toe – zeker als je met je stembiljet kans maakt op de megajackpot
2-geen begrotingstekorten meer, dankzij kansspelbelasting
3-de toetsen geschiedenis worden een stuk gemakkelijker
4-er wordt eindelijk echt en grondig geregeerd. De heren beginnen niet na twee jaar al aan de campagne voor de volgende verkiezingen. De oppositie heeft een aantal jaren de tijd om mee te werken aan optimale oplossingen in het algemeen belang.

Binnen de kortste keren bemoeit China zich met onze politiek, zoals ze nu de nodige lui omkoopt bij voetbalwedstrijden van de laagste competities, die opeens een status hebben verworven omdat de Chinezen precies daarop massaal hebben gegokt. Krijgen we dit soort taferelen op de koop toe. Ik weet niet wat jullie nog verwachten van het leven, maar mij lijkt dit topamusement.


Eerder verschenen op Nurks.

- Aanraders -