Trolls en pseudoniemen

25 Februari 2016<rant> In mijn zelfbeeld schrijd ik zen door het leven. De werkelijkheid is weerbarstiger. Ik erger me aan dingen. Ik word soms ook ronduit pisnijdig.

Waar ik het minst tegen kan is onderworpen worden aan middelmatige geesten. Ik vrees dan ook voor de dag dat ik onmachtig onder controle zal worden gehouden. Ik denk niet dat ik dat redden zal.

Zo'n geval, één dat de buitenwereld niet al te dramatisch zal lijken, geschiedde knap een maand geleden en ik stampvoet nog steeds. Het gaat om mijn nom de plume, Oud Zeikwijf, die ik weer eens niet mocht dragen. Want dan word ik op één hoop gegooid met trolls.

Ik haat dat, dat mag u gerust weten.

Van zo'n reuze eenoog als Facebook, die het met de belangen van de mensjes niet al te nauw neemt, is het al niet te pruimen, maar wat te zeggen van onze bloedeigen club van privacyridders? Ik vraag me dan af: zouden ze bij de Correspondent ook van Lady Gaga eisen dat ze haar burgerlijke identiteit aan het grote publiek prijsgeeft als ze een reactie wil achterlaten? Zo ja: middelmatige geesten. Toch?

Ik draag die pseudoniem al bijna 10 jaar consequent, met mijn porum uitgebreid in beeld, ben online redelijk bekend en alle redacties voor wie ik schrijf weten mijn echte naam. Ik ben 3 jaar huiscolumniste van gemeentezender AT5.nl. Hoe betrouwbaar wil je mij hebben?

Dik een maand geleden en ik fulmineer nog steeds.</rant>

- Aanraders -

No Such Agency

Een strip van Pukkels: een puber ligt op bed te computeren. Zijn moeder zegt: "Jeroen je deur was dicht" Hij: "Nou en? Ik doe niets verkeerds." Ma: "Waarom wil je dan dat je deur dicht is?" Hij: "Zodat niemand ziet dat ik niets verkeerds doe." Dit is ...

(lees meer)

Winston Smith

"Big Brother is watching you." Weet u het nog? 1984, van George Orwell. TV-schermen die niet alleen programma's uitzenden maar bovendien de kijker zelf opnemen en de beelden doorsturen naar de Partij. Onlangs is er storm ontstaan over het bekendmaken van de handel in gegevens via internet verkregen....

(lees meer)

Data

Kent u de androïde robot van Star Trek nog? Data. Een fabuleuse naam, die ik toendertijd totaal onderschatte. 15 jaar later weet ik beter: Data rule. Data zijn gegevens. In eerste instantie wat dan ook voor gegevens. Tegenwoordig gaat het om digitale data. Coffeeshops worden gesloten, junks een...

(lees meer)

Kwaliteit

Het duo Rutte-Verhagen beroept zich op kwaliteit als excuus voor het formeren van een overwegend mannelijk kabinet, maar kiest Ben Knapen als staatssecretaris op Buitenlandse Zaken, iemand die, als lid van de raad van bestuur van PCM, het bedrijf jarenlang liet plunderen door het opkoopfonds Apax en...

(lees meer)

saai

Geen saaiere wezens dan de ouders van kleine kinderen. ...

(lees meer)

Meerderheid

‘De enige minderheidsgroepen die men nu nog ongestraft mag beledigen zijn vrouwen en woonwagenbewoners’, aldus Meindert Fennema in de Schoo-lezing. Vrouwen een minderheidsgroep? Hoelang moet je doorstuderen om te leren dat vrouwen nog steeds de helft van de bevolking vormen? En als ik dat op een...

(lees meer)

Ruim baan voor carrièremoeders

Het grootste dilemma dat ik ervoer tijdens het schrijven vanDilemma’s, waarin ik een lans breek voor de wens van de Nederlandse moeders om in deeltijd te werken, was of ik het moest schrijven of niet. Het wel schrijven zou koren op de molen zijn van conservatieven die moeders maar al te graag ac...

(lees meer)

De dilemma's van moeders

Ik let soms (vaak) niet op en sluimer in het weldadige besef dat vrouwen in goede handen zijn in deze mannenmaatschappij. Tot ik opeens knalwakker word. Onlangs gebeurde dit door de filmUn Heureux Évènement. Misschien komt het door de actrice,Louise Bourgoin, die, verdomd als het niet waar is...

(lees meer)

Babytax

Er zou een babytax moeten komen voor in het vliegtuig of in de trein. Als ik weer eens urenlang auditief verkracht word door zo'n krijsend schepsel, loop ik wel eens in gedachten naar de ouders toe en bid:"Please have the mercy to flog me till it bloods instead of having me endure the crying of your...

(lees meer)