Sauna

31 Oktober 2011

Onlangs ben ik in mijn nakie in de tram gaan zitten. Dit trok al spoedig de aandacht. De conducteur verliet ervoor zijn hokje:
Conducteur: “Mevrouw, u mag niet naakt in de tram zitten.”
Ik: “Neemt u me niet kwalijk mijnheer. Ik dacht dat dit een rijdende sauna was. Ik dacht ook: wat goedkoop. En ik zocht me een hoedje naar het koude poeltje...”
Conducteur: “Nee, mevrouw, dit is beslist geen sauna, wilt u u snel aankleden?”
Ik: “Dat is goed mijnheer, ik doe meteen mijn witte badjas aan, ziet u? Ik zal dit niet meer doen. Mijn excuses voor de overlast.”

Het is warm in de tram. In de zomer is het warm en in de winter is het warm. Het is er bloedheet het hele jaar door.

Als het buiten lekker weer is dan schijnt de zon door de ruiten. Het enige wat je kan openmaken zijn hoog geplaatste luikjes van minieme afmetingen. Bovendien zitten ze loeidicht: je moet er veel kracht voor hebben om die open te trekken. Ik, dwergachtig wezen, zou op de stoel moeten gaan staan, wat niet mag, en hopen dat ik door de tegenkracht er niet af flikker. Ergo: slechts de sterke kerels van boven de 1.90 meter kunnen dat, de ramen opendoen als het te warm is in de tram. Wat ze nooit maar dan nooit doen: sterke kerels kunnen per definitie overal tegen, om te beginnen tegen een beetje warmte in de tram.

Daalt het kwik onder de 18 graden dan gaat de verwarming acuut aan, tot het minstens 30 graden is in de coupé. Je zweet je een ongeluk. Je hebt immers je jas aan, en je sjaal. Er zijn echter geen garderobehaakjes voor de winterjassen te bekennen.

Je ziet de zweetdruppels parelen op het voorhoofd der reizigers, die echter braaf blijven zitten. Ze wachten op de verlossing die het uitstappen zal brengen.


Op AT5 gepubliceerd.

- Aanraders -

Schaap

Deze zomer heeft Oud Zeikwijf gepoogd vrede te vinden. Ze had last van de drukte en het lawaai, en de constante vraag om aandacht. Van de klanten, van de werkkring, van de kindjes en vooral van de scholen van de kindjes, die een moeder als een melkkoe zien, die je elke dag wel wat kan vragen van haa...

(lees meer)

Trauma

Voor degenen die de rest van mijn leven willen zien in het kader van "getekend door die en die gebeurtenis": niet. Niet getekend, niet getraumatiseerd (een trauma loop je trouwens op in je "trauma"= de eerste 2 jaar van je leven; ervaringen daarna kunnen zeer vervelend zijn, maar trauma's zijn het n...

(lees meer)

Sharia

Weten jullie dat al of kom ik met hot news vraag ik me af. En zoja, waarom schreeuwt niet iedereen moord en brand? Zijn we zò murw gebeukt door de angst politiek incorrect te blijken? In Engeland zijn er shariarechtbanken. U leest het goed. Shariarechtbanken. Waar de sharia dienst doet als wetboek....

(lees meer)