Negers & Bitches

23 Augustus 2010Gisteren in het Parool: "De kids moeten weer op tijd hun bed uit." Dat klopt toch niet? Er moet staan: "De PUBERS moeten weer op tijd hun bed uit." De kinderen, die gaan vanzelf hun bed uit, geloof mij, elke dag vroeger dan je lief is. Een sure sign dat ze aan het puberen zijn geslagen, is dat ze opeens met een emmer water niet wakker te krijgen zijn. Het tweede teken trouwens - voor jongens, tenminste - is als ze opeens elke dag vanzelf onder de douche gaan. Onee, dat was het teken van als ze voor het eerst verkering hadden.

Kinderen zeggen ipv pubers, kss. Dat doet me aan het volgende denken.
Ik was op dat feestje, daar was een meisje van een jaar of 26 (iedereen die er toedoet is tegenwoordig 26, hebben jullie gemerkt?), zegt ze tegen mij: "Ik was net in New York, ik ben dol op die stad. Ik houd van de levendigheid, de aardige mensen, winkelen, uitgaan." "En de schietende negers" zei ik toen. Mens! Zeg toch hoe het echt is: "Ik was net in MANHATTAN" En eigenlijk zelfs "in LOWER Manhattan". Niet in New York! Je bent niet lekker in de fokking BRONX gaan wandelen of in Harlem, of in Bed-Sty, dat weet ik 98% zeker. Anders stond je hier niet voor me te glimlachen, met je truttenkop.

Ze werd boos yo. "Je zei 'neger'! Dat mag niet". Nou dat klopt, dat mag je namelijk niet zeggen als je blank bent. "Neger" mag je pas gebruiken als je pikzwart bent. Dat luistert heel nauw. Een klein tintje te licht, of van het verkeerde werelddeel en BÊM! de negercensuur. Keihard is dat.

Maar ik heb ontheffing: de Amerikaanse komiek D.L. Hughley zei ooit tegen mij: "Wat zeuren jullie blanken toch altijd over dat jullie geen neger mogen zeggen? Laten we dan maar ruilen: ik mag van jullie over de wereld heersen en jullie mogen van mij neger en bitch zeggen."(dat was in het pre-obama tijdperk) "Deal!" zei ik meteen. D.L. Hughley for president, daar teken ik namelijk voor, een man met humor, wat wil je meer. (Een vròuw met humor, zeg je dan).

Maar als je bekijkt wie hier het beste af is, dan heb ik gewonnen, das duidelijk. Hij MAG van mij over de wereld heersen...
en ondertussen mag ik lekker neger zeggen.


Deze column is eerder verschenen op AT5.nl.

- Aanraders -

Catharsis

Het Amerika van de jaren 60 produceerde een golf van verontwaardiging tegen rock n roll. Tegen, met de kennis van nu, zoetsappige lieden als Chuck Berry en Elvis Presley. De burgerlijke braveriken van weleer vonden de teksten aanstootgevend. Of het ritme. Of de moves. Het deugde allemaal van geen...

(lees meer)

1985

George Orwell zat er niet veel naast. Want niet 1984 maar 1985 blijkt de ultieme tijdsgrens te zijn geworden. In termen van moderniteit dan, van mee kunnen met de nieuwe tijd of niet.Bij sollicitaties voor whitecollar-functies blijft de blik tegenwoordig slechts schallinks op de inhoud van opleiding...

(lees meer)

Eurokapsones

In de 20ste eeuw waren inwoners van de VS berucht om hun arrogantie ten opzichte van het buitenland ("welk buitenland?"). Op reis stonden ze erop overal Engels te spreken. En met dollars te betalen.Met dat doel werden zelfs biljetten nagetekend met gewone inkt op gewoon papier: de Traveller Cheques....

(lees meer)

Het Plagiaat

Een van de zeldzame constanten in mijn leven is dat ik van de ideeën barst. Ze spruiten welig in de voedzame zachte grond van mijn brein. Maar owee als ik mijn bedenksels tegen kom in een publicatie of een uitzending. Dan kan ik daar niet meer met goed fatsoen over schrijven.Gezien de omvang van de...

(lees meer)

Ambtenaren in tijden van nood

Ambtenaren regeren ons land. Ambtenaren hebben gestructureerde brains die uitmuntend presteren in normale omstandigheden. Ze verdelen de informatie in handige hokjes volgens vaste stramienen. Bij het gewone leven werkt dit prima. Bij rampen en oorlogen echter, zijn ambtenaren de laatsten...

(lees meer)

Aard

Zoals heel Nederland vertrokken we tijdens die vermaledijde sneeuwstorm aan het begin van de Kerstvakantie. In heel Europa werden gigaveel vluchten en treinen geannuleerd. Van de vliegmaatschappij dienden wij toch op tijd op het vliegveld aanwezig te zijn, waarna we de 4 uur vertraging van onze vluc...

(lees meer)

Queen of the World

You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one John Lennon If I were Queen of the World, I would address the people of the World in the following manner: People of the World, Thank you for electing me. Together...

(lees meer)

Weelde

Deze tijden doen me denken aan de Franse Revolutie. Aan meer revoluties. Aan álle revoluties. Het ís een revolutie! Want in revoluties gaat het zo: de have nots keren zich tegen de haves. En hoe je het went of keert, niettegenstaande wat die arme professor uit Denemarken (rust in vrede...

(lees meer)

Het paradijs

Kapitalisme, net als religies, houdt het domme volk een paradijs voor. Het consumentenparadijs. Waar de mens van alle gemakken is voorzien, zelfs ruim voordat hij een behoefte voelt. Dat houdt het zwoegende volk in bedwang. Bij religies is het paradijs te bereiken na een verschrikkelijk leven vol...

(lees meer)