Negers & Bitches

23 Augustus 2010Gisteren in het Parool: "De kids moeten weer op tijd hun bed uit." Dat klopt toch niet? Er moet staan: "De PUBERS moeten weer op tijd hun bed uit." De kinderen, die gaan vanzelf hun bed uit, geloof mij, elke dag vroeger dan je lief is. Een sure sign dat ze aan het puberen zijn geslagen, is dat ze opeens met een emmer water niet wakker te krijgen zijn. Het tweede teken trouwens - voor jongens, tenminste - is als ze opeens elke dag vanzelf onder de douche gaan. Onee, dat was het teken van als ze voor het eerst verkering hadden.

Kinderen zeggen ipv pubers, kss. Dat doet me aan het volgende denken.
Ik was op dat feestje, daar was een meisje van een jaar of 26 (iedereen die er toedoet is tegenwoordig 26, hebben jullie gemerkt?), zegt ze tegen mij: "Ik was net in New York, ik ben dol op die stad. Ik houd van de levendigheid, de aardige mensen, winkelen, uitgaan." "En de schietende negers" zei ik toen. Mens! Zeg toch hoe het echt is: "Ik was net in MANHATTAN" En eigenlijk zelfs "in LOWER Manhattan". Niet in New York! Je bent niet lekker in de fokking BRONX gaan wandelen of in Harlem, of in Bed-Sty, dat weet ik 98% zeker. Anders stond je hier niet voor me te glimlachen, met je truttenkop.

Ze werd boos yo. "Je zei 'neger'! Dat mag niet". Nou dat klopt, dat mag je namelijk niet zeggen als je blank bent. "Neger" mag je pas gebruiken als je pikzwart bent. Dat luistert heel nauw. Een klein tintje te licht, of van het verkeerde werelddeel en BÊM! de negercensuur. Keihard is dat.

Maar ik heb ontheffing: de Amerikaanse komiek D.L. Hughley zei ooit tegen mij: "Wat zeuren jullie blanken toch altijd over dat jullie geen neger mogen zeggen? Laten we dan maar ruilen: ik mag van jullie over de wereld heersen en jullie mogen van mij neger en bitch zeggen."(dat was in het pre-obama tijdperk) "Deal!" zei ik meteen. D.L. Hughley for president, daar teken ik namelijk voor, een man met humor, wat wil je meer. (Een vròuw met humor, zeg je dan).

Maar als je bekijkt wie hier het beste af is, dan heb ik gewonnen, das duidelijk. Hij MAG van mij over de wereld heersen...
en ondertussen mag ik lekker neger zeggen.


Deze column is eerder verschenen op AT5.nl.

- Aanraders -

Queen of the World

You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one John Lennon If I were Queen of the World, I would address the people of the World in the following manner: People of the World, Thank you for electing me. Together...

(lees meer)

Gaza

Gisteren zijn de ondergrondse gangen van Gaza gebombardeerd. Daar liepen vast ook kindertjes die zojuist een kalf of een lammetje terug sleepten naar huis. De rillingen lopen je over de rug. Voor Israeli's is het niet te doen om onschuldigen te ontwijken: strijders en burgers, het loopt in Gaza alle...

(lees meer)

1985

George Orwell zat er niet veel naast. Want niet 1984 maar 1985 blijkt de ultieme tijdsgrens te zijn geworden. In termen van moderniteit dan, van mee kunnen met de nieuwe tijd of niet.Bij sollicitaties voor whitecollar-functies blijft de blik tegenwoordig slechts schallinks op de inhoud van opleiding...

(lees meer)

Weelde

Deze tijden doen me denken aan de Franse Revolutie. Aan meer revoluties. Aan álle revoluties. Het ís een revolutie! Want in revoluties gaat het zo: de have nots keren zich tegen de haves. En hoe je het went of keert, niettegenstaande wat die arme professor uit Denemarken (rust in vrede...

(lees meer)

Catharsis

Het Amerika van de jaren 60 produceerde een golf van verontwaardiging tegen rock n roll. Tegen, met de kennis van nu, zoetsappige lieden als Chuck Berry en Elvis Presley. De burgerlijke braveriken van weleer vonden de teksten aanstootgevend. Of het ritme. Of de moves. Het deugde allemaal van geen...

(lees meer)

Het paradijs

Kapitalisme, net als religies, houdt het domme volk een paradijs voor. Het consumentenparadijs. Waar de mens van alle gemakken is voorzien, zelfs ruim voordat hij een behoefte voelt. Dat houdt het zwoegende volk in bedwang. Bij religies is het paradijs te bereiken na een verschrikkelijk leven vol...

(lees meer)

Citizen of the World

Deze maand in Civis Mundi (Lees dat blad!) een special over burgerschap. Erg leerzaam.In hun respectieve bijdragen vertellen S. W. Couwenberg en R. Bodelier onder meer over de wereldburgerschap van Prinses Maxima. Ik begrijp nu dat dat wereldburgerschap niet iets is dat zomaar voor iedereen is wegge...

(lees meer)

Het Plagiaat

Een van de zeldzame constanten in mijn leven is dat ik van de ideeën barst. Ze spruiten welig in de voedzame zachte grond van mijn brein. Maar owee als ik mijn bedenksels tegen kom in een publicatie of een uitzending. Dan kan ik daar niet meer met goed fatsoen over schrijven.Gezien de omvang van de...

(lees meer)

Oudejaarsconference 2010

Mijn oudejaarsconference is dit jaar 2010 te zien op Nurks, om 20:00 uur! Mis hem niet! Ergens deze avond komt daar een serie smakelijke bloopers achter. ....

(lees meer)