Le Père Fouettard

6 December 2012Hoewel ik de oplossing van Molovich voor het Pietenprobleem ontzettend leuk vind kan ik me ook vinden in het niet meer schminken van Pieten, zoals de laatste week door sommigen is voorgesteld.

Wat jullie er ook van hebben gemaakt of willen maken, Zwarte Piet blijft voor mij een deviatie van 'Le Père Fouettard', de figuur uit mijn prilste kindertijd die onze Père Noël begeleidde. Het was een echte schoorsteenveger, een blanke, in zwarte werkkledij met een krap petje op, met een ladder op zijn rug. Hij was vies van het roet. Hij fungeerde als de good-cop-bad-cop-bad-cop van de Kerstman: hij strafte de kinderen die stout waren geweest.

Verder leek de Kerstman verbijsterend veel op Sinterklaas, maar dan ernstiger, statischer, archaïscher. Hij was lang en dun. Pas later in mijn jeugd is de joviale en kleurrijke Santa uit de VS bij ons populair geworden, met zijn skimuts, dikke wangen en dito pens. Toen verdween ook de Père Fouettard uit beeld en kwamen de reeën. Pas in de jaren negentig hoorde ik van de elfen die zogenaamd bij de Kerstman hoorden. Daar had ik in mijn kindertijd nooit van gehoord. De Kerstman en de Père Fouettard waren toen een stel, die in hun magistrale eenvoud gezamenlijk over de daken liepen om cadeaus in de schoorstenen te doen en ongehoorzame kinderen te straffen.

Ik ben er van overtuigd in die jaren zestig de laatste restjes van een eeuwenoude overlevering te hebben meegepikt, daar in de afzondering van de hoge bergen van Frankrijk. Dat beeld van die Sinterklaasachtige Kerstman is oud en vervaagd. Ik kan die alleen nog uitroepen door me te concentreren op mijn kleuterjaren, op de allereerste herinneringen die ik van de Kerstman heb, op mijn belevenis van het eerste Kerstfeest die is blijven hangen in mijn geheugen.

Ik kreeg trouwens een grote pluchebeer, die mijn trouwe maatje is geworden, het oor van mijn kinderlijke blijdschap en misère, het recipiënt van mijn tranen. Toen ik een jaar of 12 was beet één van mijn honden hem de ogen uit. Mijn oudtante heeft toen cosmetische chirurgie toegepast door een paar ogen uit textiel te fabriceren. Overal heeft hij mij vergezeld in mijn reizen door de wereld, vast geknoopt op de achterkant van mijn rode rugzak. Ik heb hem nog: het enige wat van die tijd is overgebleven, naast een herinnering aan een prehistorisch stel Kerstman en Père Fouettard.

Ook op Nurks verschenen.

- Aanraders -

Lieve Sint

Lieve Sint, Zou u alstublieft ervoor kunnen zorgen dat alle fietsen, scooters, auto's, taxi's en trucks uit de stad verdwijnen? Ze gaan allemaal veels te hard. Alvast bedankt en de groeten aan Piet! Uw toegenegen, Oud Zeikwijf [Op AT5.nl gepubliceerd]...

(lees meer)

Klaas

Als ik de dagbladen moet geloven popelt Nederland om een nieuwe nationale feestdag in het leven te roepen: het Suikerfeest. In sommige scholen is het al zover. De verzuimde schooluren halen ze daar in met Pinksteren of 5 mei. Het motto daarbij is: de Christenen hebben al zo veel vrije dagen. Afgezie...

(lees meer)

Klaas (deel 2)

Surinamers opgelet: Sinterklaas is een ouwe Turk en Zwarte Piet is eigenlijk Jan de Knecht, een blanke schoorsteenveger die vies wordt van de roet. De opluchting dat Piet toch niet een slaafse landgenoot van u blijkt te zijn raakt overschaduwd door de wetenschap dat jullie Surinamers Turken en Marok...

(lees meer)

De oervrouw

La femme ancestrale En moi il y a la femme ancestrale, de oervrouw. Zij heeft een zachte lieve stem en geeft wijze raad. Zij is zen, boeddhistisch, taoïstisch, easy going, go with the flow. Zij is van “het leven is kort geniet er maar lekker van lieverd en doe maar niet teveel en zo...

(lees meer)

Revolutie

Mees, Kroes en kornuiten slaan ons om de oren met hoe slecht het gebrek aan ambitie van de Nederlandse vrouwen is, en hoe fantastisch het gesteld is in bijvoorbeeld New York. Daar heb je als blanke rijke een leger aan perfekte hulpen die in de rij staan om je voor een habbekrats te ontlasten van all...

(lees meer)

Gen

Felix Meritis, 16 september 2008: twee filosofen staan recht tegenover elkaar in debat over de vraag _ je houdt het niet voor mogelijk _ of vrouwen wel of niet terug naar het aanrecht moeten. Volgens Andreas Kinneging is dat een must. Vrouwen zijn evolutionnair gezien beter geoutilleerd voor zorgta...

(lees meer)

Mrs. President

Bye Hillary! Wat een gemis. Zo'n vrouw als president van de Verenigde Staten! Ik had dat toch willen zien gebeuren voordat ik naar de Eeuwige Jachtvelden vertrek. In plaats daarvan zullen we het nu moeten doen met Barack Obama, another big white man. White? Ja. Behalve een beetje kleur in zijn gezic...

(lees meer)

Luisteren mannen naar vrouwen?

Mijn hele volwassen leven heb ik moeten constateren dat mannen niet naar vrouwen luisteren. Letterlijk, dan. Luisteren in de zin van horen. Want binnen een relatie merk ik dat mannen wel naar hún vrouw luisteren: een beetje man neemt meestal serieus wat ze zegt, wijs gemaakt door jaren van te...

(lees meer)

Vrouwendag

Alleen losers krijgen een dag. Losers by the million. Moeders waren zulke losers. Thuis gekluisterd aan koters & aanrecht. Gespeend van elke ontwikkeling. Dus een moederdag. Tot de vaderrrrs het niet eerlijk vonden en een eigen dag eisten, wat geschiedde. Een dag die beter aan de Dwaze Vaders...

(lees meer)