Jelle & Paulien

9 Augustus 2010Het was weer eens gezellig gisteren bij Jelle. Ben ik de enige die vond dat die twee angstwekkend goed bij elkaar pasten? Waren we aanwezig bij de geboorte van iets moois? Of is een van die twee gay? Allebei? Dat zou zomaar kunnen, ik heb het lang niet altijd door.

Eindelijk kon ik de hele aflevering bekijken zonder bang te hoeven zijn voor atrociteiten in de filmfragmenten. Hoewel... toegegeven, ik ben even weggezapt bij Twin Peaks, op aanraden van Paulien zelf, daarvoor dank, Paulien. Al ging dat niet van harte: Twin Peaks hoort ook in mìjn generatie cult, en ik heb het niet meer gezien sinds mijn jeugd, dus ik was wel benieuwd hoe dat de tand des tijds had doorstaan. Afijn. Niet getreurd, want de rest maakte meer dan goed.

Het was gezellig gisteren bij Jelle & Paulien. En toch niet oppervlakkig of truttig. Zien jullie wel dat het kan? Dat je niet met gruwelijkheden hoeft te smijten om interessant te zijn? Dat je als presentator geen tanden hoeft te laten zien om diepgaande conversaties uit te lokken? Ik had Van Dis op nr. 1 van mijn toptien van Zomergasten (en op 2 Connie Palmen), maar nu moet die een plaatsje opschuiven: Jelle & Paulien mogen wat mij betreft de maat der dingen zijn voor de toekomstige series Zomergasten.


Naschrift 19:00 uur: Ik ben duidelijk de enige in heel Blogland die de uitzending goed vond. Ik vond hem zo vanzelfsprekend goed, dat ik geen argumenten heb aangedragen. Na alle überzure (en elkaar napratende) opmerkingen die ik hier en daar op het www tegenkwam, laat ik toch op zijn minst één klein argumentje geven: Paulien heeft een absurd filosofische kijk op het leven. En dat is voor mij avondvullend, ja. Levensvullend zelfs. Naar wat de heren (en een enkele dame) zo vreselijk in deze aflevering hebben gemist kan ik slechts gissen. Not my cup of tea, in ieder geval.
Naschrift 00:00 uur: Op de late avond zijn er toch positieve reacties op verschillende blogs bij gekomen, en zelfs Lips van Het Parool was enthousiast. Ik heb echt een halve dag rondgelopen met het idee: "ik ben volstrekt afwijkend qua smaak." maar dat blijkt achteraf mee te vallen. Gelukkig(?).
Naschrift The Day After: Voor een résumé zie Better Than Yesterday (Hier kan ook). En als u nog tijd over heeft zie ook zijn compilatie van The Best of Ruth Fisher (Six feet under).
.

- Aanraders -

Zomergasten recensie: Step Vaessen

Dat Al Jazeera een puike site had, met het meest objectief nieuws dat je je heden ten dage kan voorstellen had ik al door (de afdeling “In depth” heeft mijn voorkeur), nu vertelde Step Vaessen aan Jelle Brandt Corstius in Zomergasten dat de zender ook geweldig is. Ik zou dat niet van iedereen ze...

(lees meer)

Zomergasten recensie: Dick Swaab

afb: Cor Jaring Het eerste fragment dat neurowetenschapper Dick Swaab ons voorschotelde in deze aflevering van Jelle Brandt Corstius' Zomergasten was geen film maar een schilderij, het beroemde “Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp” van Rembrandt. Hij wist te vertellen dat het niet geheel oors...

(lees meer)

Zomergasten recensie: Lilian Gonçalves-Ho Kang You

[Waarschuwing vooraf: dit artikel bevat gruwelijke beschrijvingen] Het is een dun koordje waar je op balanceert als presentator van een kwaliteitsprogramma als Zomergasten: aan de ene kant wil je de kijker iets te bieden hebben. Je verkoopt hem geen knollen voor citroenen. Het moet body hebbe...

(lees meer)

Zomergasten recensie: Erik van Lieshout

Gisteren in Zomergasten, “één van de meeste succesvolle Nederlandse kunstenaars op dit moment”: Erik van Lieshout. Het zal aan mij liggen, maar ik had nooit van de beste man gehoord. Terwijl hij nota bene van mijn generatie blijkt te zijn, stelde ik verbaasd vast na enig speurtocht: al die tij...

(lees meer)

Zomergasten recensie: Guy Verhofstadt

Irene raasde over North Carolina en we hadden Guy Verhofstadt de hele avond op TV. Als kind werd zijn mond afgeplakt omdat hij teveel kletste, en je zag in de ogen van Jelle dat hij dat drastische middel maar al te graag zo nu en dan tot zijn beschikking had willen hebben. Eenmaal op gang, was Guy-s...

(lees meer)

Adriaan van Dis, de moksi meti van Zomergasten

Zondagavond half acht loop ik bij Leo, mijn favoriete Chinees in Oost, binnen. Daar zat uitgerekend de lezer die mij een week geleden een dringende mail stuurde, waar mijn recensies van Zomergasten dit jaar bleven. Ik moest hem nu wel een antwoord geven: 'Ben gestopt met kijken. Die J...

(lees meer)

Lord of the Vuvuzela

And now for something completely different, I dare present you Dause von Kippfest, Lord of the Vuvuzela, in his latest clip: Meer van Kippfest op Marhime.com en Nurks....

(lees meer)

Erwin

Zodra kunstenaars beroemd worden, en zeker als ze mega-(wereld-) beroemd zijn, neig je te vergeten dat ze kunstenaars zijn. Dat rijk worden, die zakelijkheid, dat is numero due. Dan schrik je, of in ieder geval schrik ik, ervan te beseffen dat ze een klein hartje hebben. Want dat is het juist: kunst...

(lees meer)

Jezus & Paul

Paul Verhoeven vertelt ons met een onweerstaanbaar gebrek aan pretenties dat hij zijn film over een militante Jezus niet kan maken uit gebrek aan financiering. De grefo's uit de VS blijken niet gecharmeerd van zijn ideetje. Hierbij roep ik mijn lezers op om een kleine bijdrage te storten op gironumm...

(lees meer)