In een droom ging ik dood

31 Maart 2017In een droom ben ik dood gegaan. Normaal ontwaak je dan. Deze keer niet. Ik ben echt door gegaan met dood gaan. Het was als een explosie, een geiser dat omhoog spuugde, een geboorte. Ik was eerst ontzettend bang, maar net als bij een geboorte, was de oerkracht overdonderend, en dat hielp me erdoorheen. Eerst denk je: wat overkomt me, o god ik ga dood. Dan geef je je over, en is het krachtig en mooi wat er gebeurt. Je wordt om hoog gepropulseert in een successie van openknallende stralen, net vuurwerk, of een boeket in een boeket in een boeket. Ik ben niet erg ver gegaan na afloop, maar genoeg om te weten dat het er vredig was, en dat er continuïteit was, gewoon, de banale continuïteit van het leven. Zo van: alles is nu anders maar toch ben ik dat nog steeds, alleen in een heel andere vorm. Wat voor vorm weet ik niet, daar ben ik vergeten ernaar te kijken. Maar daar was dus wel een ik, en die ik, dat was ik.

- Aanraders -

Verdrinkingsdood

Ik droomde dat ik de borstcrawl zwom. Mijn hoofd kon op een of andere manier niet draaien waardoor ik onder water inhaalde. Er kwam water in mijn neus en longen. Het lukte me om mijn hoofd boven het wateroppervlak te krijgen en te ademen, maar omdat ik water had in mijn longen ging dat niet goed. ...

(lees meer)

Ambtenaren in tijden van nood

Ambtenaren regeren ons land. Ambtenaren hebben gestructureerde brains die uitmuntend presteren in normale omstandigheden. Ze verdelen de informatie in handige hokjes volgens vaste stramienen. Bij het gewone leven werkt dit prima. Bij rampen en oorlogen echter, zijn ambtenaren de laatsten...

(lees meer)

De billen van Clint Eastwood

Ik heb de billen van Clint Eastwood gesproken. Ze verkochten tickets aan de ingang van The Rock, de voormalige gevangenis in San Francisco. Ik herkende ze op slag. In Escape from Alcatraz zijn ze immers een volle seconde in beeld. “Dat was onze doorbraak.” verklaarden de Billen. &l...

(lees meer)

Fabiola is dood

Vannacht is Fabiola overleden in Sint Jacob. De flamboyante Fabiola, levend kunstwerk, Marie de la Nuit, Cinderella, La Reine de Paris, Fabiola di Atlantis, voormalig boegbeeld van de nachtburgemeesters van Amsterdam, is niet meer onder ons. Vier decennia was Fabiola (Peter van Linden, geb. 26 me...

(lees meer)

Bomenmanen in de wind

Het was in de ochtendspits in een augustus die op een uitzonderlijk warme lente en juli volgde. Dan weet je het wel. Verregend. Ik wachtte op de 9 bij mn gebruikelijke overstap rond de Muiderpoort. Precies toen de tram naderde, blies een windvlaag flink in de kruinen van de bomen ervoor. Het was zo ...

(lees meer)

De Reagering (1)

Woord vooraf van de Nurksredactie: In 1982 deed de Reagering mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam. Lijsttrekker van de Reagering was Mike von Bibikov, een ex-reclameman met een charisma waarmee je doden kon wekken. Gewapend met een klappertjespistool en een megafoon overrompelde hij A...

(lees meer)

In de Waalse kerk

"Moeder, ik moet morgen in de Waalse kerk zingen..." "WHATTT?.... Kan ik komen kijken?" Mijn dochter zingt als een nachtegaaltje, 24/7, sinds ze 2 is. Ik heb dan ook altijd gedacht: die wordt zangeres. Maar toen zij naar het gymnasium ging stopte zij acuut en tot mijn verdriet met piano- en zangle...

(lees meer)

Recensie: Orlando

[Recensie: Orlando. Gezien: zondag 8 september 2013, Stadsschouwburg Amsterdam.] Op de vloer liggen grote planken die open en dicht kunnen, bedrukt met iets dat op het scherm wordt geprojecteerd: een reusachtige, kunstzinnige caleidoscoop. Het decor en de kleren geven het ti...

(lees meer)

De Oprichting van Provo

SERIE GESPREKKEN MET ROBERT JASPER GROOTVELD Vraagstelling: Oud Zeikwijf Opmerkingen: Thea Keizer, vrouw van Jasper 1992 INLEIDING Op een avond dathaar vriend en mentor Robert Jasper Grootveldop de preekstoel zat bij haar thuis nam Oud Zeikwijf de bandrecorder ter hand en nam het ge...

(lees meer)