Het Bostheater

3 Juli 2010Mijn eerste en laatste bezoek aan het Bostheater zo'n 20 jaar geleden zal ik nooit vergeten: in mijn chique avondtenue (hoge hakken, blote jurk), heb ik eerst achter mijn toenmalige vriendje een uur op de stalen ros moeten peddelen voordat we de plek des onheils gewaarwerden. Mijn makeup was tegen die tijd hopeloos uitgelopen om te zwijgen over mijn haar, dat in haveloze sprieten hing waar het opgestoken was geweest. Uit als een verzopen heks, je moet daar maar zin in hebben.
 
Dan waren er de muggen. De rest van de zomer heb ik aan dertig beten gekrabd, die ik stuk voor stuk die avond in het bos had opgelopen. Net geen bloedvergiftiging aan overgehouden.
 
De muggen werden halverwege de voorstelling verdreven door een flinke plensbui, waartegen de toeschouwers niet beschermd werden. In een mum van tijd iedereen zeiknat.
 
Tussen al dat natuurgeweld door heb ik nog gepoogd wat mee te krijgen van Tsjechovs Kersentuin, maar het kan heel goed een andere voorstelling zijn geweest: ik heb er werkelijk geen woord van kunnen verstaan - te ver, geen versterking, gezoem der muggen, hard gepraat van de aanwezigen (die nooit voor de voorstelling komen, die überhaupt nooit naar een voorstelling gaan, die alleen naar het bos togen omdat het gratis is).
 
Geweldige avond.
 
Vandaag ben ik bereid om er zand over te strooien. Ik lees dat voor de nieuwe produktie Don Q, het Bostheater een hotel heeft nagebouwd, waarin echt een kamer kan worden geboekt. De toerist kan 's avonds het stuk vanaf zijn eigen balkon bekijken - en zelfs figureren - en als hij daar genoeg van heeft loopt hij naar binnen, doet de deur dicht en gaat slapen. In het Amsterdamse Bos.
 
Voor zoveel creatieve lust neemt Oud Zeikwijf haar hoed af.
 
 
 
 
Tip: wikkel je in horrengaas, en neem een oortoeter mee (degene die dat werkelijk doet wordt wel onherroepelijk als lezer van Oud Zeikwijf ontmaskerd).
.

- Aanraders -

Asis

Een beroerde columniste ben ik. Altijd te laat met reageren op de actualiteit, nooit te verlegen om een pluimpje te geven aan collega's die ik voor de rest volstrekt waardeloos werk vind leveren, en om een veeg uit te delen aan wie het wèl goed doen.Zo geschiedde met Asis Aynan. In mijn queeste teg...

(lees meer)

Sophie's choice

Jullie kennen vast Idols. Nou, vergeet het ook maar meteen, want we hebben nu Holland's got talent. Veel. Beter.De uitzending van vandaag, vrijdag de 13de, was een tv-moment van jewelste. De acts waren zonder uitzondering beregoed.Het publiek stemde. Onze favorieten werden, heel voorspelbaar, wegges...

(lees meer)

Fay Weldon

Op 25 februari werd ik door vriendin Julie Phillips naar Pakhuis de Zwijger gesleept. Ze moest voor Trouw het gesprek van Fay Weldon recenseren, die kort in Nederland was na aanleiding van de Nederlandse vertaling van The Stepmother's Diary (= Dagboek van een stiefmoeder). Fay Weldon: ik kende h...

(lees meer)

Greer

Gisteren naar het optreden van Germaine Greer in Felix Meritis geweest. Ze gaf een lezing t