Boer zoekt vrouw

2 November 2012Vorige week heb ik voor het eerst naar Boer zoekt Vrouw gekeken. Ik weet het, ik ben er schromelijk laat mee. Dit soort TV trekt me gewoon niet. Eerst vond ik het best geinig. Al die boeren die tegen het verwachtingspatroon in over hun emoties gingen uitweiden. Meesterlijk. Ik had nog niet begrepen dat er steeds twee potentiële huwelijkskandidaten aanwezig waren, dat het een race was, dat er eentje af moest vallen, dat die drie samen in een huis moesten blijven tot de programmamakers stop zeiden. Van drie van die groepjes had ik helemaal niet door dat er een derde in het spel was: zo veel leken die concurrerende vrouwen – of mannen, er was er ook een trio gaytjes bij – op elkaar. Van één van die kon ik het wel zien: de twee vrouwen verschilden hemelsbreed van elkaar. Ik was verontwaardigd: hoe kunnen ze een potentiële partner in het huis gooien terwijl zijn vrouw er nog bij loopt? Ik dacht steeds: dat is die nieuwe vrouw die de boer wilt, en daar staat zijn oude vrouw, die hij weg moet zien te doen – wat hij maar niet over zijn hart kreeg om te doen. Het was hartverscheurend. Toen ik door kreeg dat het allebei twee nieuwe vrouwen waren was ik opgelucht. Ook raar.
 
Eniwees. De boer en één van die vrouwen waren verliefd geworden. 'Cupido heeft zijn werk gedaan.' verklaarden ze. En ze keken erbij alsof ze zo naar de begrafenis van tante Truus moesten. Als ik een ding weet dan is dat dat als je van Cupido gaat zeggen dat hij zijn 'werk heeft gedaan', dat het dan geen sissende lava is die tussen jullie pruttelt. Maar wie ben ik? Die twee zeiden hoteldebotel op elkaar te zijn. Je zag dat alleen aan niets. Niet aan hun lichaamstaal, niet aan de kille kus die ze hem gaf nadat hij zijn plicht had gedaan (het wegdoen van de andere vrouw), en niet aan het eindeloos doorzeuren van die zgn verliefde vrouw. Als dat verliefdheid is dan vraag ik om een nieuwe definitie.
 
Die boer zit er ondertussen maar mooi mee. Want volgens mij is zij geen pretje. Eerder een kreng, een regelrechte. Onbegrijpelijk dat hij voor haar koos. Of zijn we soms een loer gedraaid door de programmamakers? Dat ze zoiets hadden van: laten we de lelijkste, stomste en akeligste vrouw van NL en de overzeese gebieden opsporen, en doen alsof de boer tot over zijn oren verliefd op haar is. Kijken wat de kijkers zeggen. Nou, ik zeg dan: knap geacteerd van die boer! En: veel plezier ermee!Op Nurks gepubliceerd.

- Aanraders -

Aangeraakt

De gruwel van kaartjes bestellen voor een voorstelling is dat je echt moet gaan. Ik trotseer een fikse verkoudheid en sleep me naar het Pleintheater, waar het stuk "Aangeraakt" van het splinternieuwe gezelschap Aumento in premiere gaat.Opeengepakt in de kleine zaal wachten wij op wat komen gaat. De ...

(lees meer)

Aan de lijn

"Françaises doen niet aan de lijn" luidt de oneliner. Het is een mythe. Nergens wordt zo veel hardcore gelijnd als in Frankrijk.Hoe Mireille Guiliano, schrijfster van "French women don't get fat" en zelf geboren en getogen in Frankrijk, aan deze wijsheid komt is mij een raadsel dat ik niet anders k...

(lees meer)

Inflatie

Ik was altijd wel een tikkeltje jaloers op Edinburgh, dat elke herfst een Fringe Festival had, waar alle stand up comedians die ik leuk vind leken op te treden. Hier moest ik het doen met de *gaap* Uitmarkt, wat ik dus al lang niet meer deed. Wie schetste mijn verbazing toen ik afgelopen d...

(lees meer)

De krabbenmand

Een merkwaardig patroon op de Amsterdamsche fietspaden: mannen halen je (vrouw) in om verder te sjezen. Vrouwen daarentegen, halen je in om pal voor jou vaart te minderen. Jij hebt dan 2 opties: of je gaat op de rem, of je haalt ze op jouw beurt in (en gaat flink harder dan je eigenlijk wilde, ander...

(lees meer)

Kapsones

La Vallade, dat is zo'n plek waar iedereen in de Watergraafsmeer de mond vol van heeft. Dáár moet je blijkbaar zijn, als je tenminste wilt eten, het liefst in een Franse atmosphère. Die hele hang naar dat Franse komt mij als ex-Française de keel...

(lees meer)

Moeders & Werk

Marianne Zwagerman heeft een boek geschreven. Hoewel... “Is dit een boek?” riep Bleker bij Pauw & Witteman. Daar had hij een punt, en Marianne Zwagerman niet. Haar betoog rammelde aan alle kanten. Ze verklaarde in het belang van vrouwen te willen opkomen, door ze te pushen om een “carri...

(lees meer)

Moskeeschool

Toen ik het stuk over de moskeeschooltjes in het Parool van zaterdag begon te lezen waarin uit de doeken werd gedaan hoe Amsterdamse kindjes lijfelijke straffen ondergaan op koranles, bekroop me al gauw het gevoel: "Daar heb je Ahmed Marcouch die met argumenten komt voor zijn plan voor meer islam op...

(lees meer)

Fitna

Een feministe ben ik, maar voor lieve mannen, die hun vrouw in haar waarde laten en als gelijke behandelen, ben ik bijzonder mild. Dat geldt dus niet voor mannen die machogedrag vertonen. Of zij moslim, christen of atheïst zijn, Marokkaan of Belg. Helaas zijn zulke mannen meestal het product van ee...

(lees meer)

Het pillenbedrog

Recensie Het Pillenbedrog https://blendle.com/…/het-pillenbe…/bnl-trn-20151107-5344279 Essay — Revolutie tegen de farmareuzen / PETER GØTZSCHE / Peter C. Gøtzsche (1949) werkte als biochemicus en artsenbezoeker voor wwn pillenfabricant. "Zes tips: wat je als patiënt kunt do...

(lees meer)